Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Kilis keçilerinde farklı dönemlerdeki besleme uygulamalarının bazı verim özellikleri üzerine etkileri
2020
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada Kilis keçilerinde, gebelik ve laktasyon dönemlerinde ek yemleme uygulamalarının doğum ve sütten kesim ağırlıkları ile anaların süt verimleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Yöntem ve Bulgular: Bu projede deneme materyali keçiler kontrol, kısa süreli besleme ve uzun süreli besleme grupları olarak üç gruba ayrılmışlardır. Kontrol grubu yetiştirici koşullarında yönetilmiştir. Kısa dönem besleme grubunda gebeliğin son 20 gününden başlayarak doğum sonrası 90. güne kadar, uzun süreli besleme grubunda ise gebeliğin son 40 gününden başlayarak laktasyon süresince keçilere günde 750 g/baş kesif yem verilmiştir. Deneme sonunda en yüksek laktasyon süresi 220.2 gün olarak uzun süreli besleme grubunda olmuş bunu kısa süreli besleme grubu ve kontrol grubu takip etmiştir (P <0.05). Benzer şekilde uzun süreli ve kısa süreli besleme gruplarında laktasyon süt verimleri sırası ile 466.2 ve 426.3 litre olarak belirlenmiş ve kontrol grubundan (316.4 litre) daha yüksek olmuştur (P <0.05). Genel Yorum: Çalışmada gebelik ve laktasyon dönemlerinde ek yemleme uygulamalarının laktasyon süresi ve süt veriminde artışa neden olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Bu çalışma sonunda Kilis keçilerinde gebelik ve laktasyon dönemlerinde ek yemleme yapılırsa keçilerin süt verim özelliklerinin iyileşeceğini göstermektedir. Bölgedeki oğlaklar için süt emme dönemi mera şartlarının iyi olduğu zaman dilimindedir. Bu nedenle, hayvanlar sadece merada yönetilseler dahi, annelerin süt verimleri çoğuz doğan oğlaklar için yeterli olmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Nutritional Practices In Different Periods On Some Yield Characteristics Of Kilis Goats
2020
Yazar:  
Özet:

Aims: In this study, the effects of supplementary feeding during gestation and lactation period on birth and weaning weights of kids and milk yield of dams in Kilis goats were investigated. Methods and Results: In the study, experimental goats were divided into three groups as control group, short-term feeding (STF) group and long-term feeding (LTF) group. The control group was kept under breeder’s management conditions. Supplementary feed of 750 g/head/day were given to the goats from the last 20 days of gestation to 90th days after birth in the STF group, and from last 40 days of gestation to the end of lactation in LTF group. At the end of the experiment, the highest lactation period was 220.2 days in the LTF group, followed by STF and control groups (P <0.05). Likewise, in the LTF and STF groups, the lactation milk yield, which was determined as 466.2 and 426.3 liters respectively, was higher than the control group (316.4 liters) (P <0.05). Conclusions: It was concluded that supplementary feeding during gestation and lactation periods caused an increase in milk yield and lactation length of Kilis goats. Significance and Impact of the Study: At the end of study, it can be stated that if supplementary feeding is made during gestation or lactation, milk yield characteristics of Kilis goats will be improved. Suckling period for the goats is the period when pasture conditions are good. For this reason, even in the goats managed only in the pasture, milk yield of mothers is sufficient for multiple born kids.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.950
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi