Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ SEDİR ODUNU DARALMA VE GENİŞLEME DEĞERLERİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI VE RASTGELE ORMAN ALGORİTMASI İLE TAHMİNİ
2020
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ahşap malzeme, hem yapısal hem de yapısal olmayan uygulamalarda kullanılabilen doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir ve çevre dostu bir malzemedir. Ancak ahşap malzemenin en önemli olumsuz özelliklerinden biri higroskopik bir malzeme olmasıdır. Isıl işlem uygulaması ahşap malzemenin boyutsal stabilitesini arttırmakta ve daha hidrofobik hale getirmektedir. Bu çalışmada öncelikle, Sedir odununun temas açısı değerleri, ahşap malzeme yüzeyine damlatma ile teğet ve radyal yönde belirlenmiştir. Daha sonra aynı numunelerin genişleme ve daralma miktarları belirlenmiştir. Genişleme ve daralma miktarlarının belirlenmesinde TS 4084 standardı kullanılmıştır. Deneysel çalışma sonucunda, yapay sinir ağı (ANN) ve rastgele orman algoritması kullanılarak örneklerin daralma ve genişleme miktarları tahmin edilmiştir. Rastgele orman ve ANN yöntemleri ile yapılan tahminlerde temas açısı değerleri girdi olarak kullanılmıştır. Rastgele Orman Algoritması ile yapılan tahminlerin en doğru sonuçları verdiği tespit edilmiştir (teğet yön, R2= 0.91, radyal yön, R2= 0.97). Sonuç olarak, temas açısı değerleri bilinen bir ahşap malzemenin Rastgele Orman Algoritması ile daralma ve genişleme değerlerinin daha iyi tahmin edilebileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Prediction Of Heat-treated Cedar Wood Swelling and Shrinkage Values With Artificial Neural Networks and Random Forest Algorithm
2020
Yazar:  
Özet:

Wood material is a natural, sustainable, renewable and environmentally friendly material that can be used in both structural and non-structural applications. However, one of the most important negative features of wood material is that it is a hygroscopic material. Heat treatment application increase dimensional stability of the wood material and becomes more hydrophobic. In this study, firstly, the contact angle values of Cedar wood have been determined in the tangential and radial direction by dropping them on the surface of the wood material. Then the swelling and shrinkage amounts of the same samples were determined. TS 4084 standard was used to determine the swelling and shrinkage amounts. As a result, shrinkage and swelling amounts of the samples were estimated by using artificial neural network (ANN) and Random Forest (RF) algorithm. In the estimation made by RF and ANN methods, contact angle values were used as input. It has been determined that the predictions made with RF Algorithm give the most accurate results (tangential direction, R2= 0.91, radial direction, R2= 0.97). As a result, it has been determined by RF Algorithm that shrinkage and swelling values of a wood material whose con-tact angle values are known can be better predicted.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 986
Atıf : 2.273
2023 Impact/Etki : 0.129
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi