Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
XPS Yalıtımlı Dış Duvarların Isıl Performanslarının Deneysel İncelenmesi
2021
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada; XPS ısı yalıtım levhaları kullanılarak tuğla ile örülmüş dış duvarların ısıl performansları deneysel olarak araştırılmıştır. Duvarların yapımında 13.5 cm kalınlığında yatay delikli tuğla kullanılmıştır. XPS ısı yalıtım levha kalınlığı olarak üç farklı kalınlık seçilmiştir. Dış duvarların ısıl performansı, sıcak kutu yöntemi (EN ISO 8990’a göre) kullanılarak belirlenmiştir. Sıcak kutu deneyinde dış ortam sıcaklığı -5 oC ve iç ortam sıcaklığı 27 oC olarak seçilmiştir. Deneysel çalışma için beş farklı duvar yapılmıştır. Bunlar sırasıyla; 1 adet yalıtımsız ve iç yüzeyi sıvalı, 1 adet yalıtımsız ve her iki yüzeyi sıvalı ve 3 adet XPS levha ile yalıtım (3, 4 ve 5 cm kalınlıkta) yapılmış duvarlardır. Soğuk ve sıcak bölümlerdeki duvar yüzey sıcaklıkları 480 dakika boyunca ölçülmüş ve EN ISO 8990’a göre duvarların toplam ısıl iletkenlik katsayısı (U değeri) hesaplanmıştır. XPS ile ısı yalıtımı yapılan duvarlarda en uygun ısı yalıtım malzemesi kalınlığı 5 cm ve U değeri 1.943 W/m2K olarak elde edilmiştir. Yalıtımsız duvarlar arasında tek yüzeyi sıvalı (KD-1) ve iki yüzeyi sıvalı (KD-2) duvarlarının U değerleri, sırasıyla 4.565 W/m2K ve 4.364 W/m2K olarak elde edilmiştir. İstatistiksel analiz sonucuna göre, XPS ısı yalıtım malzemesi kullanılan duvarlarda yalıtım kalınlığındaki artışı belirgin bir fark ortaya çıkarmamış ve XPS yalıtımlı duvarlar aynı grup içerisinde yer almıştır. XPS yalıtımlı duvarların yalıtımsız kontrol duvarlarına göre ısıl performansının oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Experimental Investigation Of Thermal Performance Of Xps Insulated Exterior Walls
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, the thermal performances of the outer walls built with bricks were investigated experimentally using XPS thermal insulation boards. In the construction of the walls, 13.5 cm thick horizontal perforated bricks were used. Three different thicknesses were chosen as XPS thermal insulation board thickness. The thermal performance of the outer walls was determined using the hot box method (according to EN ISO 8990). In the hot box experiment, outdoor temperature was chosen as -5 oC and indoor temperature as 27 oC. Five different walls were built for the experimental study. These are respectively; uninsulated and plastered on the inside, 1 are uninsulated and plastered on both sides and insulated with 3 XPS boards (3, 4 and 5 cm thick). Wall surface temperatures in cold and hot sections were measured for 480 minutes and the overall thermal conductivity coefficient (U value) of the walls was calculated according to EN ISO 8990. The most suitable thermal insulation material thickness was found to be 5 cm and U value was found to be 1.943 W/m2K on the walls that were heat insulated with XPS. U values of single-wall plastered (KD-1) and two-surface plastered (KD-2) walls were obtained as 4.565 W/m2K and 4.364 W/m2K, respectively. According to the results of the statistical analysis, the increase in the thickness of the insulation on the walls using XPS thermal insulation material did not reveal a significant difference and XPS insulated walls were included in the same group. It was determined that the thermal performance of XPS insulated walls is quite high compared to non-insulated control walls.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.043
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi