Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Kişilik, Aile İşlevselliği ve Algılanan Sosyal Desteğin İntihar Davranışına Etkisi: Türkiye Denetimli Serbestlik Sistemindeki Bireylerde İntihar Riski
2019
Dergi:  
Adli Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Her yıl dünyada ortalama bir milyon birey intihar ederek hayatına son vermektedir. Bu oran madde kullanan ve suç popülasyonu gibi dezavantajlı gruplarda çok daha yüksektir. Bu gruplarda psikiyatrik bazı sorunların yanı sıra, sosyal sorunların katkısı intihar riskini yükseltmektedir. Ülkemizde bu bireylere yönelik psikososyal çalışmalar yapılıyor olsa da, intiharı önleme ve intihar risk faktörlerine yönelik çalışmalar henüz beklenen düzeyde değildir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, denetimli serbestlik tedbiri almış suçlu ve madde kullanımı olan bireylerde aile işlevselliği ve sosyal destek algısı gibi çeşitli psikososyal değişkenler ile kişilik faktörünün intihar riski üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu amaç doğrultusunda bu çalışma 183 madde kullanıcısı ve 220 suç işlemiş birey olmak üzere 403 erkek katılımcıyla yapılmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre bekar olmak, düşük geliri olmak, erken yaşta suç işlemek, madde kullanım davranışı ve birden fazla madde kullanım davranışı ile intihar riski arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca, intihar riskinin en iyi yordayıcı değişkenlerinin kişilik özelliklerinden nörotisizm, psikotisizm ve aile üyelerinin birbirlerine yönelik zayıf ilgileri olduğu bulunmuş, R2= 0.551, F (12, 389) = 39.79, p < .001; Adjusted R2= .537, açıklanan varyans oranının %55 olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda, intiharı önleme çalışmalarında aile gibi sosyal destek faktörlerinin de çalışmalara dahil edilmesi intihar riskini düşüreceği öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Personality, Family Functionality and Detected Social Support Effects on Suicide Behavior: Suicide Risk in Individuals in the Turkish Freedom System
2019
Yazar:  
Özet:

Every year, an average of one million people in the world kill themselves by suicide. This rate is much higher in disadvantaged groups such as the use of the substance and the crime population. In addition to some psychiatric problems in these groups, the contribution of social problems increases the risk of suicide. Although psychosocial studies are being conducted on these individuals in our country, studies on suicide prevention and suicide risk factors are not yet at the expected level. Therefore, the purpose of this study is to study the influence of psychosocial variants and personality factor on the risk of suicide, such as family functionality and social support perception in individuals who have taken the controled freedom measures and who are using substance. Tools and Methods: For this purpose, this study was conducted with 403 male participants, including 183 article users and 220 individuals who committed crime. The findings: The study found that being single, having a low income, committing crime at an early age, the behavior of use of substances and the behavior of use of multiple substances and the risk of suicide have a significant relationship. In addition, the best indicative variables of suicide risk have been found that the personality characteristics of neuroticism, psychoticism and family members have a weak interest in each other, R2 = 0.551, F (12, 389) = 39.79, p < .001; Adjusted R2 = .537, 55% of the variable ratio described. Result: According to these findings, the inclusion of social support factors such as family in suicide prevention studies is expected to reduce the risk of suicide.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adli Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 671
Atıf : 937
2023 Impact/Etki : 0.027
Adli Tıp Bülteni