Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Metabolik sendromlu obez hastalarda serum ürik asit düzeyleri
2021
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada; obez hastalarda metabolik sendrom görülme sıklığının belirlenmesi ve metabolik sendromlu obez hastalarda serum ürik asit düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif çalışmaya Kasım 2018-Şubat 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Merkezinde takipli 270 obez hasta dahil edildi. Metabolik sendrom olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrılan hastalar serum ürik asit düzeyleri ve diğer çalışma parametreleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların %92,6’sı kadın, %7,4'ü erkekti. Ortalama yaş 51,8±9,6 (21–73) yıl idi. 141 hastada (%52,22) metabolik sendrom vardı. Metabolik sendrom olan hastalarda kilo, vücut kitle indeksi, bel/kalça oranı ölçümleri anlamlı yüksek bulundu. Metabolik sendrom parametrelerinin yanı sıra glikozillenmiş hemoglobin, açlık insülini, insülin direnci ve ürik asit düzeyleri de metabolik sendrom olan grupta anlamlı yüksekti. Metabolik sendrom olan hastalarda ürik asit ile bel çevresi, açlık insülini ve insülin direnci arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir korelasyon saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi; ürik asitin diğer parametrelerden bağımsız olarak metabolik sendrom riskini arttırdığını gösterdi. Sonuç: Obez hastalarda metabolik sendrom görülme sıklığı artmaktadır ve metabolik sendromun eşlik ettiği obez hastalarda serum ürik asit düzeyleri yükselmektedir. Ayrıca bu hastalarda serum ürik asit düzeyleri ile bel çevresi ve insülin direnci arasında pozitif korelasyon görülmektedir. Bu bağlamda, özellikle abdominal obezite ve insülin direnci tespit edilen metabolik sendromlu obez hastalar kardiyovasküler hastalık risk belirteci olarak değerlendirilen hiperürisemi açısından taranmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Serum Uric Acid Levels In Obese Patients With Metabolic Syndrome
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to determine the frequency of metabolic syndrome in obese patients and to evaluate serum uric acid levels in obese patients with metabolic syndrome. Materials and Methods: The retrospective study included 270 obese patients with follow-up at the Obesity Center of Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital between November 2018 and February 2020. Patients who were divided into two groups with and without metabolic syndrome were compared in terms of serum uric acid levels. Results: Of the patients 92,6% were female and 7,4% were male. The average age was 51,8±9,6 years. 141 patients (52,22%) had metabolic syndrome. Weight, body mass indexe, waist/hip ratio were significantly higher in patients with metabolic syndrome. In addition to metabolic syndrome parameters, glycosylated hemoglobin, fasting insulin, insulin resistance and uric acid levels were also significantly higher in the group with metabolic syndrome. A statistically significant positive correlation was found between uric acid and waist circumference, fasting insulin and insulin resistance in patients with metabolic syndrome. Multivariate logistic regression analysis showed that uric acid increased the risk of metabolic syndrome regardless of other parameters. Conclusion: The frequency of metabolic syndrome increases in obese patients, and serum uric acid levels increase in obese patients accompanied by metabolic syndrome. In addition, there is a positive correlation between serum uric acid levels and waist circumference and insulin resistance in these patients. Especially obese patients with metabolic syndrome accompanying with abdominal obesity and insülin resistance should be screened for hyperuricemia, which is considered as a cardiovascular disease risk marker.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.825
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal