Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
EDEBİ METİNLERİN VE MASALLARIN ÇOCUK YETİŞTİRİLMESİNDEKİ ROLÜ
2021
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, edebi metinlerin ve masalların psikososyal yönden sağlıklı çocuklar yetiştirilmesindeki önemini ortaya koymaktır. Edebi eserler ve özellikle kolektif şuuru yansıtan masallar, bireyin psikososyal gelişiminin nasıl oluştuğunu ve nelerden etkilendiğini masal kahramanları üzerinden topluma aktarmaktadırlar. Bu bağlamda Keloğlan masallarının Türkiye’de bu gereksinimi karşılayan en uygun argümanlardan biri olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada keloğlan masalları ele alınmıştır. Bu çalışma, Keloğlan’ın kel olması hasebi ile babasının ondan utanç duymasının ve içinde yaşadıkları toplumun da bu konudaki yanlışlarının, Keloğlan’ın hayatını nasıl etkilediğini göstermiştir. Masallarda görüldüğü üzere, Keloğlan başına gelenlerin bir haksızlık olduğunu fark eder, özgüvenini kaybetmez ve hayatı boyunca da haksızlık ve adalet mücadelesi verir. Sonunda bu başarı onu kahraman yapar. Keloğlan’ın Robin Hood’dan farkı, sadece zenginden alıp fakire vermek ve maddi dengeler üzerinde eşitlik sağlamak değil, toplumdaki sınıfların üstünlüğüne de karşı olmasıdır. Keloğlan, esnaflar arasındaki ticari dolandırıcılığa da müdahale eder, hayvan haklarını gözetir ve aile içindeki problemlere de el atar. Günümüzde çocuğun ergenlik dönemindeki sorunları modern psikolojiyle çok kompleks bir şekilde çözülürken, yüzyıllar öncesini bize yansıtan “Keloğlan kahramanı” ergenlik dönemi sorunlarını aidiyetlik ve sorumluluk alarak daha başarılı şekilde geçirir. Masalda kahraman bir sebeple evden ayrılır, hayat mücadelesini kazanarak olgunlaşır ve nihayet medeni bir birey olur. Kahraman bu mücadeleyi yalnız başına vererek ve içinde yaşadığı topluma ait tüm değerleri kabul ederek kendi bireysel gelişimini tamamlar. Kısacası kahraman, yaşamı bizzat yaşayarak öğrenir. Eğer anne baba eğitimsiz, problem çözme becerisinden uzak ve içinde yaşadığı toplumun baskısından etkileniyor ise o çocuğun birey olarak topluma hazırlanması da sağlıksız olur. Sağlıklı çocukların yetiştirilmesine katkıda bulunması ümit edilen bu çalışmanın sonuçlarına göre okul eğitim programlarında ve anne baba eğitimlerinde edebi metinlere ve masallara daha fazla yer verilmesi önerilmektedir. Gömü teorisi ele alınarak yapılan bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Role of Literature and Stories in Childhood Education
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to highlight the importance of literary texts and fairy tales in educating healthy children from a psychosocial perspective. Literary works, and fairy tales that reflect the collective spirit, transmit to society how the individual’s psychosocial development is formed and what is influenced by the fairy heroes. In this context, Keloğlan stories are considered to be one of the most appropriate arguments that meet this requirement in Turkey. This is why the story has been discussed in this study. This study has shown how Keloğlan’s life has been affected by the fact that Keloğlan’s father has been ashamed of him and the errors of the society in which he lives, and how Keloğlan’s life has been affected. As seen in the stories, Keloğlan realizes that what happens is an injustice, does not lose confidence, and throughout his life he also fights injustice and justice. At the end, this success makes him a hero. The difference between Keloğlan and Robin Hood is that it is not only taking from the rich and giving to the poor and ensuring equality on material balances, but also opposing the superiority of the classes in society. Keloğlan also interfere with commercial fraud between traders, oversee the rights of animals and eliminates problems within the family. Today, the problems of the child’s adolescence are solved in a very complex way with modern psychology, while the “Keloğlan Hero” which reflects the centuries ago, is more successful in taking the problems of the adolescence by taking responsibility and responsibility. In the fairy tale, the hero leaves the house for a reason, matures by winning the life struggle and eventually becomes a civilized person. The hero completes his individual development by giving this struggle alone and accepting all the values of the society in which he lives. In short, the hero learns life by living himself. If the parents are uneducated, far from the problem-solving ability and are affected by the pressure of the society in which they live, the child’s preparation for society as an individual is also unhealthy. According to the results of this study, which is hoped to contribute to the education of healthy children, it is recommended that more literary texts and stories be placed in school education programs and parents education. In this study, the theory of the funeral has been used by the method of quality research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 380
2023 Impact/Etki : 0.042
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal