Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
METAVERSE YA DA SANAL GERÇEKLİK KAVRAMI VE SANATÇI REFİK ANADOL’UN ÇALIŞMALARI
2023
Dergi:  
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Metaverse yani sanal gerçeklik kavramı bir anda dünyanın merkezine konduğunda dikkatleri üzerine çekmiştir. İlk haberdar olduğumuz konu ne olmuştur? Amerika’da Silikon vadisinde ya da Japonya, Çin gibi sürekli yenilikçi çalışmalara imza atan benzer ülkelerden gelen buluşlar internet sayesinde hayatımıza hızlıca girdi. Çoğu şaşkınlık yaratan anlaşılması zor olan kelimeler, kavramlar karşısında kaldık. Böyle bir kavram ile karşı karşıya kalınca ya peşine düşer araştırır ya da geride durup gelişmeleri takip ederek neler olduğunu izler, öğreniriz. Bir yanda bilimsel bakış, diğer yanda teknolojinin en üst düzeyde kullanımı ve insan zekâsının, yapay zekâ üzerinde ki çalışmaları merakla izlenmektedir. Her an yeni fikirlerin ortaya çıkması yapay zekâ üzerinde çalışmalar da gelişmektedir. Yapay zekânın çok farklı alanlarda kullanılması dikkat çekicidir. Tıp alanında mikro cerrahi ameliyatlar ile kargo ve taşımacılık işlerinde, savunma sanayi, film çekimlerinden, insansız savaş uçaklarına, insansız toplu taşıma araçlarına, robot ressamlara, sanatın pek çok alanına vb. akla gelen hemen her yerde ortaya çıkmaktadır. Aslında geçmişe baktığımızda ‘80 Günde Devri-Alem’, ‘Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’ kitaplarını ilk okuyan nesillerin yok canım, olmaz, mümkün değil! Dedikleri icatlar, fikirler hayal edilenin çok ötesine geçmiştir. Radyo’dan televizyona geçiş, elle çevirmeli ev telefonlarından, tuşlu ve antenli cep telefonlarına, sonrasında görüntülü cep telefonlarına, akıllı saatlere, giyilebilen teknolojiye geçiş hızlıca oluvermiş gibi gelse de sanal gerçeklikle tanışmamız sinemalarda üç boyutlu gözlükler ile dinazorları izlediğimizde sanki onların yanında gibi hissettiğimiz an olabilir. Metaverse kavramı insanların hayal ettiği gerçekliğin ötesinde gelecekte başka bir dünyadan söz etmektedir. İklim kriziyle yok edilen dünyamıza alternatif yaşamları metaverse yoluyla her şeyin mümkün olabildiği başka bir dünya özlemiyle yanıp tutuşan insanların çözümü olarak mı bakmalıyız? Peki bu nasıl mümkün olacaktır? İnsanlar bu sanal gerçekliğin neresinde duracağını, ne yapacağını, hangi işine yarayacağını, güvenilir mi, kuralları nedir, en önemlisi nereden başlamalı? Hiçbir fikri yokken, sanat dünyasında durum nedir? Refik Anadol’un çalışmaları ile sanal gerçekliğin ne’liğine bakmak amacıyla yapılan bu çalışma, merak edilen sorulara yanıt arama düşüncesinden hareketle alana katkı sağlayabilir. Medya üzerinden güncel sanat haberleri taranarak gündem takibi yoluyla veri toplamaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemi olan literatür tarama ile yapılandırılarak, Hermeneutik yapıyla ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

METAVERSE or Virtual Reality Caverry and Artist Refick Anadol's Images
2023
Yazar:  
Özet:

Metaverse, that is, the concept of virtual reality, at once attracted attention when placed in the center of the world. What was the first thing we knew? In America, in the Silicon Valley, or in similar countries, which have signed continuously innovative works like Japan, China, the inventions have quickly entered our lives thanks to the internet. Most of the words that make confusion difficult to understand, we remained in the face of concepts. When we face such a concept, we either pursue it, or stop and follow the developments and learn what is happening. On the one hand, the scientific view, on the other hand, the highest level of use of technology and the work of human intelligence on artificial intelligence is observed with curiosity. Every time new ideas arise, the work on artificial intelligence is also developing. The use of artificial intelligence in many different areas is interesting. In the field of medicine, microchirurgical operations and cargo and transport business, from defense industry, filming, unmanned warcraft, unmanned public transport vehicles, robot painters, many fields of art, etc. The mind appears everywhere. In fact, when we look at the past, there are no generations who read the first books of '80 Days of Age-Alem', 'Two Thousand Fersah Under the Seas', dear, not possible! The inventions they said, the ideas went far beyond what was imagined. The transition from radio to television, from hand-to-hand home phones, to key and antenna mobile phones, then to video phones, to smart clocks, to wearable technology, seems to have been rapid, but the moment we meet the virtual reality in the cinemas with the three-dimensional glasses and the dinosaurs can be as if we feel like they are next to them. The concept of Metaverse speaks of another world in the future beyond the reality that people imagine. Should we see our world destroyed by the climate crisis as a solution for people who are burning up with the desire of another world where everything can be possible through the alternate lives? So how will this be possible? People where this virtual reality should stand, what to do, what work should it work, is it reliable, what the rules, and most importantly, where should it start? What is the situation in the world of art without any idea? This study, which is aimed at Refik Anadol’s work and what virtual reality is, can contribute to the field by movement from the thought of searching for answers to questioned questions. The media has been trying to collect data through day-to-day tracking by scanning the latest art news. The quality research method is structured by literary scanning, addressed by the Hermeneutic structure.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 396
Atıf : 1.360
2023 Impact/Etki : 0.121
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi