Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Comparison of Apically Extruded Debris Associated with Different Nickel–Titanium Systems
2019
Dergi:  
Cumhuriyet Dental Journal
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate the influence of different instrument systems on the amount of extruded debris. Materials and methods: A total of 30 extracted mandibular molars with two separate canals and apical foramina in the mesial roots were selected. The root canals (n=10) were randomly assigned to the six groups of file systems as follows: ProTaper Next (PTN), WaveOne (WO), WaveOne Gold (WOG), One Shape (OS), Reciproc (R) and Reciproc Blue (RB). The extruded debris during the instrumentation was collected into Eppendorf tubes, which were weighed and then stored in an incubator at 70°C over a period of five days to evaporate the irrigant. After the incubation process, the Eppendorf tubes were weighed again. The difference between these two measurements, the first one before and the second one after the incubation process, was calculated. Data were statistically analyzed, and the significance level was set at p<0.05. Results: R produced less debris compared to WO. R and PTN files produced significantly less debris compared to the OS files (p < 0.05). Extruded debris in RB and WO groups were not significantly different, while RB produced less debris than WOG and OS (p<0.05). Conclusions: All instrumentation systems allowed for the apical extrusion of the debris. Keywords: Apically extruded debris, Endodontics, Ni-Ti systems   ÖZ Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı nikel titanyum eğe sistemlerini apikalden taşan debris miktarı açısından değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada mesial köklerinde iki ayrı kanal ve apikal foramene sahip toplam 30 adet mandibular molar diş seçildi. Kök kanalları (n = 10) aşağıdaki altı eğe sistemine göre rastgele ayrılmıştır: ProTaper Next (PTN), WaveOne (WO), WaveOne Gold (WOG), One Shape (OS), Reciproc (R) ve Reciproc Blue (RB). İnstrümantasyon sırasında ekstrüde edilmiş debrisler önceden boş ağırlıkları ölçülmüş eppendorf tüplerinde toplandı ve sonra irrigantı buharlaştırmak için beş günlük bir süre boyunca 70 ° C'de bir inkübatörde saklandı. İnkübasyon sürecinden sonra, eppendorf tüpleri tekrar tartıldı. Bu iki ölçüm arasındaki fark hesaplandı. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi ve anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak belirlendi. Bulgular: R, WO ile karşılaştırıldığında daha az debris taşmasına sebep oldu. R ve PTN eğeleri, OS eğelere göre anlamlı derecede daha az debris taşımına sebep oldu (p <0,05). RB ve WO gruplarında apikalden taşan debris miktarı anlamlı ölçüde farklı değildi ancak RB WOG ve OS'den daha az debris taşmasına sebep oldu (p <0.05). Sonuç: Bütün eğe sistemleri apikalden debris taşırmıştır. Anahtar Kelimeler: Apikal taşma, Endodonti, Ni-Ti sistemleri

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cumhuriyet Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 341
Cumhuriyet Dental Journal