Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 73
 İndirme 32
Isparta Yöresindeki Bazı Yörüklere Ait Düz Dokuma Örnekleri
2013
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

El dokumacılığı, insan gücü ile çalışan tezgahlarda, el emeğine dayalı üretimi yapılan bir dokuma işlemidir. Ülkemizde özellikle kırsal alanda geçim kaynağı ya da ikinci iş olarak varlığını sürdürmektedir. Isparta yöresinde günümüzde, azalarak devam eden geleneksel el sanatlarından düz dokumalar, özellikle kilim, cicim, zili ve sumak yörede halen daha dokunmaktadır. Isparta yöresinde kullanmak için yapılmasının yanı sıra çeyize koymak ve gelir elde etmek için yapılan düz dokumalar daha çok tarla ve bahçe işlerinin azaldığı kış döneminde yapılırlar. Kilimciliğin Isparta'da en yaygın olduğu yerler Yörük köyleridir. Bununla birlikte Türkmen köylerinde de kilim dokumalarına rastlanır. Kilim dokunan bu yörelerde heybe, çanta ve çuvallar da dokunduğu görülür. Ancak modern kullanım örtülerin yaygınlaşması ve kilim dokuyacak gençlerin bu işe rağbet ve emek çekmemesi gibi sebeplerden kilim dokuması giderek azalmaktadır. Kilim dokunan yörelerde, dokumayı daha çok otuz yaşın üzerindeki kadınlar yapmaktadır. Gönen, Keçiborlu, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Aksu, Yalvaç  ilçelerinde yaygı, heybe, çuval, torba, yastık, minder gibi kullanım alanları bularak devam eden düz dokuma ürünlerine en çok camilerde ve çeyizliklerde rastlanmaktadır. Istar tezgahların yanı sıra Isparta Sarma tip tezgah kullanılmakta olup, kompozisyon ve motif özellikleri geometrik olup yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Yörede önceden doğal boya ile boyama yapılırken, el eğirmesi yün ve kıl kullanılırken, günümüzde yapay boya,  orlon ip kullanılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2013
Yazar:  
2013
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 935
Akdeniz Sanat Dergisi