Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 241
 İndirme 46
 Sesli Dinleme 1
ANTONIO GRAMSCI, MICHEL FOUCAULT ve PIERRE BOURDIEU DÜŞÜNCESİNDE ENTELEKTÜEL KAVRAMINA İLİŞKİN KURAMSAL BİR TARTIŞMA
2018
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Entelektüel, farklı toplumsal yapılarda farklı anlamlar kazanan, ancak her toplumsal düzende kendine yer edinen önemli bir tarihsel ve sosyolojik figürdür. Entelektüel, kitlelere yol gösteren ya da kitlelerle birlikte eylemde bulunan bir sosyal aktör olarak tarihin akışına ve gündelik hayatın örgütlenmesine şekil vermektedir. Bunu yaparken de, ya iktidarla birlikte hareket etmekte ya da iktidara muhalif şekilde konumlanmaktadır. Kuramsal olarak, entelektüel kavramı farklı teorisyenler tarafından ele alınmıştır. İtalyan kuramcı Antonio Gramsci, entelektüeli “organik entelektüel” isimlendirmesi ile tartışmış ve bir topluluğa nasıl entegre olduğunu araştırmıştır. Fransız düşünür Michel Foucault ise, “spesifik entelektüel” adlandırmasını kullanarak entelektüelin toplumdaki yerini spesifik mücadele odaklarındaki eylemleri üzerinden değerlendirmiştir. Son olarak, Fransız sosyolog Pierre Bourdie entelektüel kavramını toplumda işgal ettiği yer ve muhalif konumu üzerinden ele almıştır. Bu çalışmada, ilk olarak entelektüel kavramına ilişkin genel tanımlar ele alınacak, daha sonra bu üç kuramcının entelektüel yaklaşımları tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research