Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Gebelikte Bulantı-Kusmanın Öz Bakım Gücüne ve Yaşam Kalitesine Etkisi
2021
Dergi:  
Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma gebelikte bulantı ve kusmanın öz bakım gücüne ve yaşam kalitesine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmanın örneklemini Türkiye’nin batı Karadeniz bölgesinde bulunan bir ildeki eğitim ve araştırma hastanesinin kadın doğum polikliniklerine bulantı ve kusma şikâyeti ile başvuran 278 gebe oluşturdu. Veriler tanıtıcı bilgi formu, Öz Bakım Gücü Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann Whitney U Testi, Bağımsız İki Örneklem t Testi, Tek Yönlü ANOVA ve Kruskall Wallis Testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dâhil edilen gebelerin yaş ortalaması 27,45±5,16 yıldır. Gebelerin %56,5’i 25-34 yaş aralığındadır. Gebelerin %32,4’ü son 12 saatte 2-3 kez bulantı, %14’ü 2-3 kez kusma, %24,1’i 2-3 kez öğürme yaşadığını belirtmiştir. Gebelerin %62,2’si BK sebebiyle günlük işlerinin olumsuz etkilendiğini, %42,4’ü ise cinsel yaşamının olumsuz etkilendiğini belirtmiştir. Sonuç: Daha önceki gebeliklerinde bulantı ve kusma yaşayan, desteğe ihtiyaç duyan, günlük işlerinin ve cinsel yaşamının olumsuz etkilendiğini belirten gebelerin yaşam kalitesi daha düşüktür. Bulantı ve kusma süresi, sıklığı arttıkça yaşam kalitesi düşmektedir. Önceki gebeliklerinde bulantı ve kusma yaşayan, yetersiz sosyal desteğe sahip gebelerin öz bakım gücü daha düşüktür.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Nausea-vomiting On Self-care and Quality Of Life In Pregnancy
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: This study was conducted to determine the effects of nausea and vomiting during pregnancy on self-care power and quality of life. Method: The sample of the cross-sectional study consisted of 278 pregnant women who applied to the obstetrics and gynecology outpatient clinics of a training and research hospital in a province in the western Black Sea region of Turkey with complaints of nausea and vomiting. Data were collected using the descriptive information form, the Self-Care Scale and the Quality of Life Scale (SF-36). In addition to descriptive statistics, Mann Whitney U Test, Independent Two-Sample t-Test, One-Way ANOVA and Kruskall Wallis Test were used in the evaluation of the data. Results: The mean age of the pregnant women included in the study was 27.45± 5.16 years. 56.5% of pregnant women are between the 25-34 ages. 32.4% of the pregnant women stated that they experienced 2-3 times nausea, 14% 2-3 times vomiting, 24.1% 2-3 times retching in the last 12 hours. 62.2% of the pregnant women stated that their daily work was adversely affected by the UK, while 42.4% stated that their sexual life was adversely affected. Conclusion: The quality of life of pregnant women who experienced nausea-vomiting in their previous pregnancies, needed support, and stated that their daily work and sexual life were negatively affected. As the duration of nausea and vomiting increases, the quality of life decreases. Pregnant women who experienced nausea and vomiting in their previous pregnancies and had insufficient social support had lower self-care power.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi

Dergi Türü :   other

Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi