User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 14
FARKLI ARAZİ KULLANIM ŞEKİLLERİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ
2021
Journal:  
Turkish Journal of Forest Science
Author:  
Abstract:

Toprak, kayaçların fiziki çevreyle etkileşimleri sonucu oluşan ve oluşumu itibariyle uzun bir süreç alan, insan hayatındaki en temel kaynaklardandır. Aynı zamanda su ve hava ile birlikte doğadaki yaşam süreçlerinin en önemli temel taşlarından biri olması, temel besin maddelerinin üretimini güvence altına almak için vazgeçilmez bir yaşam kaynağı olarak görülmesine neden olmuştur. Bu nedenle toprak insan hayatının devam edebilmesinde büyük önem taşıyan gıda, yem ve yakıt gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında ve tüm karasal hayatın devamında en önemli unsur olarak kabul edilmektedir. Arazi kullanım şekilleri ve fizyografik faktörler toprak özelliklerinin değişiminde etkili olan etmenlerin başında gelmektedir. Araştırma alanı Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesinde yer almakta olup, Kahramanmaraş il merkezine 30 km uzaklıkta bulunmaktadır Bu çalışmada farklı arazi kullanım şekilleri (orman, tarım, mera) altında gelişen toprakların bazı fiziksel, kimyasal ve hidrolojik özellikleri (tekstür, pH, organik madde, permeabilite, hacim ağırlığı, su tutma kapasitesi, tane yoğunluğu, EC ) araştırılmıştır. Araştırma alanı topraklarının üst katmanında elde edilen verilere göre organik madde içeriği orman topraklarında % 2.04, mera topraklarında % 1.57, tarım topraklarında % 1.75 olarak; hacim ağırlığı değeri orman topraklarında % 1.31, mera topraklarında 1.35 ve tarım topraklarında % 1.44 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen verilere arazi kullanım şekilleri ve bazı toprak özellikleri arasında önemli korelasyonlar tespit edilmiştir. Sürdürülebilir bir ekosistem sürdürülebilir toprak yönetiminden geçmektedir. Bunun için optimal arazi kullanımı arazi yetenek sınıflandırması ve uygulanabilir yönetim ilkeleri ile planlanmalıdır.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Turkish Journal of Forest Science

Journal Type :   Uluslararası

Turkish Journal of Forest Science