Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 79
 İndirme 17
Ortaokul 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonları
2020
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Okuma ve anlama süreci, okuma kaynağının kalitesi, okuma ortamı ve motivasyon gibi farklı değişkenlerden etkilenir. Motivasyon, bireyi harekete geçirip daha sonra bu hareketleri yönlendiren ve hareketlerin sonuca ulaşmasını sağlayan zihinsel bir faktördür. Araştırmada ön plana çıkan okuma motivasyonu öğrencinin okuma isteklerinin sınırlarını çizen ve bu becerinin devamlılığını sağlayan önemli bir kavramdır. Bu kavram öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmek için de önemlidir. Buradan hareketle araştırmada okuma becerisi kazanımına devam etmekte olan ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersi ders kitaplarında yer alan metinlere yönelik okuma motivasyon durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 7. ve 8. sınıfta okuyup Antalya il merkezinde eğitim alan toplamda 209 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, Aydemir ve Öztürk (2012) tarafından geliştirilen “Metinlere Yönelik Okuma Motivasyonu Ölçeği” ile elde edilmiştir. Ölçek her iki sınıfta yer alan öğrencilere aynı anda uygulanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde SPSS 21.0 paket program kullanılmıştır. Veri analizleri sonucunda, 8. sınıf öğrencilerinin Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlere yönelik okuma motivasyonlarının 7. sınıf öğrencilerine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyetleri açısından aralarında anlamlı bir fark belirlenememiştir. Son olarak ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin anne ve babalarının mezun oldukları okullarla ilgili elde edilen sonuçlara bakıldığında eğitim seviyelerine göre okuma motivasyonu bağlamında aralarında anlamlı bir fark bulunmadığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

7th and 8th grade. The motivation of students to read the text
2020
Yazar:  
Özet:

The reading and understanding process is influenced by different variables such as the quality of the reading source, the reading environment and the motivation. Motivation is a mental factor that moves the individual and then directs these movements and allows the movements to a result. Reading motivation in the research is an important concept that sets the limits of the student's reading desires and ensures the continuity of this skill. This concept is also important to develop students’ reading skills. From here, the motivation for reading to the text contained in the Turkish lesson books of high school students who are continuing to gain reading skills in research has been attempted to identify. The study group 7 and 8. There are 209 students in the classroom and the area of study in the Antalya province center. The data has been obtained with the "Metine Reading Motivation Scale" developed by Aydemir and Öztürk (2012). The scale is applied simultaneously to students in both classes. In the analysis of the data of the study, the SPSS 21.0 package program was used. Data analysis found that 8th-class students were more motivated to read the text in the Turkish curricula than 7th-class students. However, there was no significant difference between the gender of the students who participated in the study. Secondary school 7 and 8. When the results of classmates and their parents were achieved in relation to the schools in which they graduated, there was no significant difference between them in the context of reading motivation according to their educational levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.629
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy