Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Hatay ili defne (Laurus nobilis L.) üretim alanlarında bulunan zararlı türler ile predatörlerinin yaygınlıklarının belirlenmesi
2021
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Defne (Laurus nobilis L.) Hatay ilinde yaygın olarak yetişen, sabit ve uçucu yağı tıbbi ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanılan ekonomik olarak öneme sahip bir bitkidir. Bu çalışma defne ağaçlarında sorun zararlı böcek türlerinin yanısıra zararlıların olası doğal düşman türlerin belirlemek, böylece defnede zararlılardan kaynaklanabilecek verim ve kalite kaybının engellenmesine yönelik mücadele programlarına temel veri sağlamak amacıyla yapılmıştır. Yöntem ve Bulgular: Çalışma, 2018-2019 yıllarında Hatay iline bağlı önemli defne varlığına sahip olan ilçelerde (Yayladağı, Samandağ, İskenderun, Erzin, Dörtyol ve Antakya) yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini defne alanlarından alınan defne ağaçlarının dal, sürgün, yaprak ve çiçekleri gibi bitki kısımları ile bu alanlarda çeşitli yöntemlerle toplanan böcekler oluşturmuştur. Zararlı türler olarak Cacoecimorpha pronubana (Hübner [1799]) (Tortricidae), Haplothrips acanthoscelis Karnys (Phlaeothripidae), Tetraleurodes neemani (Bink-Moenen) (Aleyrodidae), Ceroplastes floridensis Comstock, Protopulvinaria pyriformis (Cockerell), Coccus hesperidum Linnaeus, 1758 (Coccidae) ve Aonidiella lauri (Maskell, 1879) (Diaspidae: Hemiptera) doğal düşman türleri olarak Exochomus quadripustulatus (Linnaeus, 1758), Chilocorus bipustulatus (Linnaeus, 1758), Cryptolaemus montrouzieri (Mulsant 1853), Propylea quatuordecimpunctata (Linnaeus, 1758), Oenopia (Synharmonia) conglobata (Linnaeus, 1758) ve Nephus (Nephus) ludyi (Weise, 1897) (Coccinellidae) belirlenmiştir. Genel Yorum: Önemli bir ihraç ürünü olan defne üretiminin arttırılması ve kaliteli bir üretim için silvikültür tarımı (dikimi) teşvik edilmelidir. Defnenin bir alternatif ürün olarak tarımsal anlamda yetistiriciliğinin yapılması çalışmaları da başlatılmalıdır. Sonuç olarak ülkemizin ihracattaki önemli konumu ve Hatay'ın bu noktada kilit nokta olması defnenin üretimine katkı sağlayacak her türlü çalışmanın desteklenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Hatay ilinde yapılan bu çalışmada defnenin zararlıları olarak Lepidoptera takımının Tortricidae familyasından bir, Tysanoptera takımının Phlaeothripidae familyasından bir Hemiptera takımının Aleyrodidae familyasından bir, Coccidae familyasından üç ve Diaspididae familyasından bir tür olmak üzere toplam yedi fitofag tür ile Coccinellidae (Coleoptera) familyasından 6 doğal düşman türü belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Pest Species and Their Predators In Laurel (laurus Nobilis L.) Production Areas In Hatay Province
2021
Yazar:  
Özet:

Aims: Laurel (Laurus nobilis L.) is an economically important plant that grows widely in the province of Hatay, and its fixed and essential oil is widely used in the medical and cosmetic industry. This study was carried out in order to determine the laurel pests species and their possible natural enemies, thus providing basic data for the control programs to prevent the yield and quality loss that may be caused by the pests in laurel trees. Methods and Results: This study was conducted to determine the pest species and their natural enemies in laurel in Yayladağı, Erzin, Samandağ, İskenderun, Dörtyol and Antakya in Hatay-Turkey in 2018-2019. Materials used in the study composed of branches, leaves, shoots and flowers of laurel plants and insects which were collected with different methods. Following morphological identification studies, Cacoecimorpha pronubana (Hübner, [1799] (Tortricidae); Haplothrips acanthoscelis Karnys (Phlaeothripidae), Tetraleurodes neemani (Bink-Moenen) (Aleyrodidae), Ceroplastes floridensis Comstock; Protopulvinaria pyriformis (Cockerell); Coccus hesperidum Linnaeus, 1758 (Coccidae) and Aonidiella lauri (Maskell, 1879) (Diaspididae) were determined as pest species. Exochomus quadripustulatus (Linnaeus, 1758), Chilocorus bipustulatus (Linnaeus, 1758), Cryptolaemus montrouzieri Mulsant 1853, Propylaea quatuordecimpunctata (Linnaeus, 1758), Oenopia (Synharmonia) conglobata (Linnaeus, 1758) and Nephus (Nephus) ludyi (Weise, 1897) were identified as natural enemies (Coccinellidae). Conclusions: Silviculture planting should be encouraged for production quality and to increase the production of laurel, which is an important export product. The important position of our country in exports and the fact that Hatay holds a key role at this point reveals the necessity of supporting the studies which will contribute to the production of laurel. Significance and Impact of the Study: In this study, a total of seven phytophagous pest species, one of the Tortricidae family of the Lepidoptera order, one of the Phlaeothripidae family of the Tysanoptera order; one from the Aleyrodidae family of the Hemiptera order, three from the Coccidae family and one from the Diaspididae family on laurel trees and 6 natural preditor species from the Coccinellidae (Coleoptera) family were determined.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.951
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi