Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 20
 İndirme 5
Effect of Different Land Uses (Mature and Young Fir Stands-Pasture and Agriculture Sites) on Soil Organic Carbon and Total Nitrogen Stock Capacity in Kastamonu Region
2017
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Arazi kullanımı önemli derecede toprak özelliklerini etkilemekte ve uygun olmayan uygulamalar toprağın ve çevre kalitesinin bozulmasına yol açmaktadır. Kastamonu Bölgesinde gerçekleştirilen bu çalışmada, farklı arazi kullanımının bazı toprak özellikleri, organik karbon ve azot miktarları ve depolama kapasiteleri üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, yaşlı ve genç göknar meşçereleri ile bitişiğindeki tarım ve mera alanların bazı toprak özellikleri ile karbon ve azot depolama kapasiteleri belirlenmiştir. Mineral toprak örnekleri üst (0- 10 cm) ve alt (10-20 cm) olmak üzere iki farklı toprak derinlik kademesinden alınmış olup, sırasıyla bu topraklarda tekstür, su tutma kapasitesi, elektriksel iletkenlik, kireç miktarı, organik madde, fosfor (P) ve potasyum (K) konsantrasyonları yanında toplam organik karbon ve azot miktarları analiz edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, üst toprak kısımlarında, en düşük kil, toz, su tutma kapasitesi, pH, P, K ve organik madde miktarı ile en yüksek kum miktarı tarım alanları topraklarında tespit edilmiştir. Üst toprak özelliklerinin çoğunluğu yaşlı veya genç göknar meşcerelerinde daha yüksek belirlenmiştir. Alt toprak özellikleri değerlendirildiğinde ise, farklı arazi kullanımları arasında belirgin bir farklılık tespit edilmemekle beraber, tarım alanları topraklarının en yüksek kil, toz ve pH değerlerine, mera alanları topraklarının ise en düşük kil, toz, P ve K miktarına sahip olduğu görülmüştür. Yaşlı ve genç göknar meşcerelerinin üst ve alt toprakları en yüksek organik karbon ve azot miktarı ve depolama kapasitesine sahip olurken, bu değerleri mera alanları ve tarım alanları izlemiştir. Bununla beraber, tüm toprak derinliği değerlendirildiğinde (0- 20 cm),  ortalama toprak organik karbon depolama kapasitesi en yüksek mera alanlarında (50.2 Mg C ha-1), bunu sırasıyla genç göknar meşcereleri (48.6 Mg C ha-1), yaşlı göknar meşcereleri (47.4 Mg C ha-1) ve tarım alanları (32.3 Mg C ha-1) takip etmiştir. Ortalama toplam azot depolaması ise en yüksek genç göknar meşcerelerinde (5.61 Mg N ha-1) belirlenirken, bunu sırasıyla mera alanları (5.09 Mg N ha-1), yaşlı göknar meşcereleri (4.45 Mg N ha-1) ve tarım alanları (3.33 Mg N ha-1)’na ait topraklar izlemiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 611
Atıf : 2.482
2023 Impact/Etki : 0.091
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi