Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 72
 İndirme 6
MİKRO MİLLİYETÇİLİK; MODERNİST BİR İNŞA MI, GEÇMİŞİN HAYALETİ Mİ; MODERNİST VE ETNO SEMBOLCÜ MİLLİYETÇİ KURAMLAR BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME
2022
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Milliyetçiliğin tüm dünya toplumlarını etkileyen bir ideoloji olarak ortaya çıkışı Batı’da ulus devletlerin ortaya çıkış sürecine paralel bir seyir izlemiştir. Milliyetçilik, günümüz toplumlarının siyasal, kültürel ve sosyal yapılarının şekillenmesinde etkili olmuştur. Milliyetçiliğin gelişimi ve toplumlar üzerindeki etkisini açıklamak için farklı kuramlar, farklı bakış açıları geliştirilmiştir. Milliyetçiliğin açıklanmasına ilişkin ortaya konan kuramsal yaklaşımlardan modern milliyetçi kuram, milliyetçiliği modern bir olgu olarak ele almıştır. Kuramda, modernleşmeyle birlikte ortaya çıkan siyasal, ekonomik ve sosyal değişimlerin milliyetçiliğin ortaya çıkışının temel dinamikleri olduğu kabul edilmiştir. Milliyetçiliğin açıklanmasına yönelik diğer bir kuram olan etno-sembolik yaklaşımda ise milliyetçiliğin başlangıç noktası olarak modernleşme sürecinin kabul edilmesi hususunun eksik bir anlayış olduğu üzerinde durularak bunun yerine milliyetçiliğin modern öncesi döneme ait etnik aidiyetlerle veya ortak köken bilinciyle ilişkilendirilmesi anlayışı vardır. Milliyetçilik ortaya çıktığı andan itibaren milletlerin inşasında ve devamında önemli bir aidiyet biçimi olmuş, moderniteyle birlikte farklı formlar kazanarak (nasyonal sosyalizm, faşizm, radikal demokrasi, mikro milliyetçilikler vb.) varlığını korumuştur. Milliyetçiliğin modern zamanlardaki yeni formlardan biri de mikro milliyetçiliklerdir. Mikro-milliyetçilik, hâkim kültürün tarih, kültür gibi kendi ortak değerleri üzerine kurduğu “milli biz” anlayışını reddederek “biz” e dair aidiyet algısını kendi kabile, mezhep veya etnik grup bilinçleri temelinde oluşturulmasına dayalı anlayışları kapsar. Bu makalede mikro milliyetçiliğin ortaya çıkışında ve gelişiminde modern ve etno sembolcü milliyetçi kuramların ayrıntılı değerlendirmesi sunularak, mikro milliyetçiliğin hangi bağlamda ele alınmasına ilişkin kuramsal karşılaştırmalara dayanan değerlendirmelere yer verilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Micro-military; modernist is an architecture, the fantasy of the past; modernist and ethno-sembolic military curricula is an assessment of the relationship between the modernist and ethno-sembolic military curricula.
2022
Yazar:  
Özet:

The emergence of nationalism as an ideology that affects all world communities in the West has followed a parallel journey to the process of the emergence of national states. Nationalism has been influential in the formation of the political, cultural and social structures of today’s societies. Different theories, different perspectives have been developed to explain the development of nationalism and its impact on societies. From the theoretical approaches revealed to the declaration of nationalism, the modern nationalist theory has seen nationalism as a modern fact. The theory recognizes that political, economic and social changes that arise with modernization are the fundamental dynamics of the emergence of nationalism. In the ethno-sembolic approach, which is another theory for the disclosure of nationality, it is a lack of understanding of the acceptance of the process of modernization as the starting point of nationality, and instead it is a sense of the association of nationality with the ethnicity of the pre-modern era or the common consciousness of origin. Since the moment of nationalism appeared, it has become an important form of membership in the construction and continuation of peoples, acquiring different forms along with modernity (national socialism, fascism, radical democracy, micro-nationalism, etc.). Protecting its existence. One of the new forms of nationalism in modern times is micro-nationalism. Micro-nationalism covers concepts based on the creation of the perception of belonging to "we" by rejecting the concept of "national we" which the ruling culture is based on its own common values, such as history, culture or ethnic group consciousness. This article provides a detailed assessment of modern and ethno-symbolic nationalist theories on the emergence and development of micro-nationalism, and provides assessments based on the theoretical comparisons on the context in which micro-nationalism is addressed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 25
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research