Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 11
Tek Parti Dönemi’nde Van’da Sağlık Sorunları ve Kurumları
2019
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyetin ilanından önce savaşların doğurduğu sonuçlar ve yaşanan sosyo-ekonomik gelişmeler diğer alanlarda olduğu gibi yeni devletin sağlık politikalarının belirlenmesinde etkili olmuştu. Bu dönemde doktor kadrosunun yetersizliği ve salgın hastalıklar, halkın sağlığını tehdit edecek boyutlardaydı. Cumhuriyet döneminde sağlık meselesi millî bir dava olarak ele alınmış, doktorsuz kalan memleketlere doktor göndermek amacıyla Zorunlu Hizmet Kanunu çıkarılmış ve salgın hastalıklarla etkili bir şekilde mücadele edilmeye başlanmıştı. Cumhuriyetin ilk yıllarında salgın hastalıkların etkili olduğu ve sağlık alanında önemli gelişmelerin yaşandığı merkezlerden biri de Van’dı. Van’da Tek Parti İktidarı Dönemi’nde etkili olan salgın hastalıklardan bazıları, sıtma, çiçek, trahom, cüzzamdı. Bu dönemde hükümet, sağlık alanında örgütünü taşrayı da kapsayacak şekilde genişletmek, doktor ve diğer sağlık personeli açığını kapatmak ve salgın hastalıklarla mücadele etmek için önlem almaya başlamıştı. Bu bağlamda Van’da sağlık kurumları oluşturulmaya başlanmış ve Osmanlı’dan Cumhuriyet’e intikal eden Hilâl-i Ahmer’in buradaki şubesi yeni devletin politikalarına göre faaliyet yürütmüştür. Bu makale Tek Parti Döneminde Van’daki sağlık sorunlarını ve kurumları ele almaktadır. Makalede ele alınan konu tarih biliminin yöntemine dayanılarak, arşiv belgeleriyle ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Health Problems and Institutions In Van During Single Party Period
2019
Yazar:  
Özet:

Before the proclamation of the Republic, the results of the wars and the socio-economic developments had been effective in determining the health policies of the new state as in other areas. In this period, the insufficiency of the medical staff and epidemics were threatening the public health. During the Republican period, the health issue was dealt with as a national case, the Compulsory Service Law was enacted in order to send doctors to the countries that remained without a doctor, and epidemics began to fight effectively.In the early years of the Republic, Van was one of the centers where epidemics were effective and important developments in health were experienced. Some of the epidemics that were effective during the Single Party Period in Van were malaria, flowers, trachoma, leprosy. During this period the government, in the field of health to expand the organization to include the countryside, doctors and other health care personnel began to take measures to close the gap and fight against epidemics. In this context, health institutions in Van started to be established and the branch of Hilâl-i Ahmer, which was transferred from the Ottoman Empire to the Republic, operated according to the policies of the new state. This article deals with health problems and institutions in Van during the Single Party Period. The subject discussed in this article is presented with archival documents based on the method of history science.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.181
2023 Impact/Etki : 0.083
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi