Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 3
Nadir Bilinen Bir Hastalık: ID Diyarbakır ve Yöresinde Tularemi
2020
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tularemi hastalığı, küçük, aerop, Gram negatif bir kokobasil olan Francisella tularensis’in etken olduğu bir zoonozdur. Kuzey yarımkürede endemik olan hastalık, sıklıkla avcılar, çiftçiler, hayvan yetiştiricileri, orman çalışanları, doğa tutkunları, veteriner hekimler ve laboratuvar çalışanlarında görülür. Ülkemizde, ilk olarak 1936’da olmak üzere birçok salgın bildirilmiş, olgu sayısı yıllar içinde artarak 2010-2015 yıllarında 4986’ya ulaşmıştır. Diyarbakır yöresinde Tularemi ile ilgili kapsamlı bir epidemiyolojik çalışma bulunmamaktadır. Biz bu çalışmamızda Diyarbakır merkez ve kırsalında tularemi seroprevalansını tespit etmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya sağlıklı 1503 kan bağışçısının serum örnekleri cinsiyet ve yaş ayırımı gözetmeksizin dahil edildi. Serumlar mikroaglütinasyon yöntemi kullanılarak F. tularensis IgG antikoru açısından tarandı. Taramada ≥1/20 titrasyonu pozitif olan serumlarda önce Brucella antikorlarıyla çapraz reaksiyon açısından Rose-Bengal testi çalışıldı. Rose-Bengal testi negatif olan serumlara daha düşük titrelerde titrasyon işlemi uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza katılanların 93’ü kadın, 1410’ü erkek bağışcılar oluşturmaktadır. Bağışcılar 18-65 yaş aralığında olup yaş ortalaması 33,2’dir. Çalışmaya katılan bağışçıların 22’sinde 1/20 tarama titrasyonunda pozitiflik saptandı. Bu serumlardan 3 tanesi Brucella lam aglütinasyon ile reaksiyon verdiği için Brucella antikor pozitifliği olarak kabul edildi. Geriye kalan 19 serum (%1,3) tularemi tarama seropozitifliği olarak kabul edildi. Seropozitif bağışcıların 3’ü kadın 16’sı erkek olup, yaş ortalaması 29,5’dir. Tularemi seropozitif kişilerin cinsiyetler ve yaş açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (cinsiyet p=0.108/yaş p=0,053). Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamızda saptadığımız %1,3’lük seropozitiflik oranı, tularemi etkeninin bölgede bulunduğunu göstermektedir. Yerel halk ve özellikle kırsal kesimde yaşayan risk gruplarına hastalık ile ilgili eğitimler verilerek etkenin bulaşı azaltılabilir.

Anahtar Kelimeler:

A rare known disease: ID in the district and in the area of Tularemia
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Tularemia disease is a zoonosis in which Francisella tularensis, a small, aerobic, Gram negative kokobasil, is a factor. The disease, which is endemic in the Northern Hemisphere, is often seen in hunters, farmers, animals, forest workers, nature enthusiasts, veterinarians and laboratory workers. In our country, many epidemics were first in 1936, the number of events increased over the years and reached 4986 in 2010-2015. There is no comprehensive epidemic study in the district of Tularemi. In this work we intended to identify the seroprevalence in the central and rural districts of Diyarbakır. Method: 1503 serum samples of healthy blood donors were included in the study without regard to the gender and age difference. Serums were scaned in terms of F. tularensis IgG antibodies using the microaglutination method. The Rose-Bengal test was first tested for cross-reaction with Brucella antibodies in serums with a ≥1/20 titration positive in the scan. The Rose-Bengal test applied a titration process in lower vibrations to the serums that were negative. Results: 93 of the participants in our study are women and 1410 are male donors. The donors are between 18 and 65 years of age and the average age is 33.2. In 22 of the donors who participated in the study, 1/20 of the scan titration was found positive. Three of these serums were considered to be antibodies positive because they react with Brucella lam aglutination. The remaining 19 serum (1.3%) was considered seropositivity in the scan of tularemi. Three of the seropositive donors are women, 16 are men, and the average age is 29.5. There was no significant difference between gender and age in seropositive people (gender p=0.108/age p=0.053). Result: As a result, the 1.3% seropositivity we found in our study indicates that the tularemia factor is located in the area. Training on the disease can reduce the infection of the factor by giving local people and especially risk groups living in rural areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.026
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
150/222

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi