Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Çocuklarda Üreteropelvik Bileşke Darlığı: Tek Merkez Deneyimi
2017
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Üreteropelvik bileşke darlığı (UPD) çocuklarda görülen böbrek hasarının en temel nedenlerinden biridir. Yüksek dereceli obstrüksiyonu olan hastalarda cerrahi tedavi için en uygun zamanı belirlemek oldukça zordur. Diüretik Tc-99m-dietilentriaminpentaasetik asit (DTPA) sintigrafi, UPD'nin tanı ve izleminde en yaygın olarak kullanılan metottur. Bizim çalışmamızda UPD olan çocuklarda DTPA sintigrafi bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2000-2010 yılları arasında UPD tanısı ile izlenen çocuklar retrospektif olarak değerlendirildi. Böbrek pelvis ön-arka çapı >40 mm olan, bölünmüş böbrek fonksiyonu %40'ın altında olan, hidronefroz derecesinde anlamlı artışı olan hastalara pyeloplasti uygulandı. Cerrahi girişimden sonraki 3. ve 6. ayda bütün hastalara ultrasonografi ve Tc-99m-DTPA sintigrafi yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda UPD tanılı 48 çocuk değerlendirildi. Pelvis ön-arka çapı, pyeloplasti yapılan hastalarda cerrahi girişim yapılmayan hastalardan daha yüksek bulundu (p=0.0001). Cerrahi girişim uygulanan 15 hastanın 14'ünde (%93.3) pelvis ön-arka çapı tedaviden sonra gerileme gösterdi (Sırası ile 30.5±11.7 mm, 15.4±10.4 mm, p=0.0001). Pelvis ön-arka çapının gerileme oranı %56.44 olarak belirlendi. Ortalama gerileme zamanı 10.23±6.02 aydı. DTPA sintigrafide ölçülen T1/2 değeri pyeloplasti yapılan hastalarda olmayan hastalara göre daha yüksekti. Ancak böbrek yüzde fonksiyonu her iki grup arasında benzerdi (Sırası ile p=0.038, p>0.05). Pyeloplasti yapılan hastalarda, cerrahi girişimden sonra T1/2 değerinde anlamlı oranda gerileme (Sırası ile 22.3±3.4 dakika, 14.0±0.9 dakika, p=0.011), böbreğin yüzde fonksiyonunda ise anlamlı artış olduğu saptandı (Sırası ile %39.2±2.5, %43.4±1.4, p=0.012). Sonuç: T1/2 süresi üreteropelvik darlığı olan çocuklarda cerrahi girişim gerekliliğini belirlemede ve hastaların izleminde kullanılabilecek yararlı bir belirteçtir. Ayrıca böbreğin bölünmüş fonksiyonu, cerrahi girişimin zamanlamasını belirlemekten çok girişimden sonra darlık bulunan böbreğin fonksiyonunun takibinde yararlı bir gösterge olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Ureteropelvik Component Dryness in Children: One-Center Experience
2017
Yazar:  
Özet:

Purpose: Ureteropelvial compound narrowness (UPD) is one of the main causes of kidney damage observed in children. It is quite difficult to determine the best time for surgery in patients with high degree of obstruction. Diuretic Tc-99m-diethylentriaminpentaasetic acid (DTPA) syntigraphy is the most commonly used method in the diagnosis and monitoring of UPD. Our study aimed at evaluating DTPA syntigraphic findings in children with UPD. In our study, children monitored with UPD diagnosis between 2000 and 2010 were evaluated as retrospective. Pyeloplasty was applied to patients with a significant increase in hydronephrosis, with a front-back diameter of >40 mm, with a divided kidney function below 40%. The 3rd and 6th operations. All patients were ultrasounded and Tc-99m-DTPA syntigraphed each month. Results: In our study, 48 children known to UPD were evaluated. The front-back diameter of the pelvis was higher in patients with pyeloplasty than in patients without surgery (p=0.0001). In 14 of the 15 patients applied surgery (93.3%), the pelvis showed a decline after the front-back diameter treatment (secondly 30.5±11.7 mm, 15.4±10.4 mm, p=0.0001). The decline rate of the front-back diameter of the pelvis was 56.44%. The average decrease time was 10.23±6.02 months. The T1/2, measured in the DTPA syntigraph, was higher than in patients who did not have pyeloplasty. But the renal percentage function was similar between the two groups (rendered to p=0.038, p>0.05). In patients with pyeloplasty, a significant decline in T1/2 after surgery was observed (22.3±3.4 minutes, 14.0±0.9 minutes, p=0.011), and a significant increase in renal function per cent (39.2±2.5, 43.4±1.4, p=0.012 per cent). Result: T1/2 period is a useful indicator that can be used in determining the need for surgery in children with ureteropelvial depression and in patient monitoring. Furthermore, the divided function of the kidneys may be a useful indicator in tracking the function of the kidneys that are narrow after a long attempt to determine the timing of the surgery.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 790
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi