Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
Georgios Akropolites Vekayinâmesine Göre Türkiye Selçukluları-İznik Rum İmparatorluğu İlişkileri (1203-1261)
2020
Dergi:  
Ortaçağ Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akropolites, 1217 yılında İstanbul’da doğdu. Doğduğunda İstanbul’a Latinler hâkimdi. Eğitime önem veren bir aileye sahip olan Akropolites, 1233 yılında İznik’e gitti. O sırada İznik, Bizans İmparatorluğunu yaşatmak isteyen Laskaris önderliğinde kurulan bir Rum devletinin merkeziydi. Akropolites, burada devlet hizmetine girdi. Eğitimi sayesinde devlet kademesinde hızla yükseldi. Diğer taraftan ise vekayinamesini yazdı. Yazdığı bu eserine 1204 yılında Latinlerin İstanbul’u alması ile başlar. İznik Rum Devletinin iç ve dış olayları hakkında bilgiler vererek devam eder. O,1233 yılından sonra anlattığı olaylara bizzat şahit olmuştur. Gıyaseddin Keyhüsrev’in İstanbul’a gidişi ve III.Aleksios ile tanışıklık kurması, İznik’te Bizans varisleri devlet kurulduktan sonra Selçuklu Sultanlarının İznik ile olan ilişkileri, Alaşehir Muharebesi, Kösedağ Savaşı ve yansımaları Akropolites’in eserinde yer bulur. Bu çalışmanın amacı, Akropolites’in eserine göre Türkiye Selçukluları ile İznik Rum İmparatorluğu arasında yaşanan ilişkileri anlatmak, Alaşehir ve Kösedağ Savaşlarının bu iki devletin ilişkilerini ne yönde etkilediğini ifade etmektir. Esere bağlı şekilde olaylar anlatılırken, kimi zaman yaşananların daha net anlaşılması için ek açıklamalar yapılacaktır. Bazen de Akropolites’in anlattığı olaylar, İbn Bibi (Selçukname) ve Aksarayi’(Müsameretü’l Ahbar)nin eserleri ile karşılaştırılacaktır. Böylece bir Bizans kaynağı ile İslam kaynaklarının karşılaştırması da yapılmış olacaktır. Bunlara da dipnotlarda yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Ortaçağ Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   other

Ortaçağ Araştırmaları Dergisi