Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 72
 İndirme 36
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SINAV KAYGISINI BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Okul dönemlerinde sınavlardaki başarıyı etkileyen bir unsur olan sınav kaygısı, öğrencilerin eğitim öğretim hayatlarının ilk yıllarından itibaren karşılaştıkları bir durumdur. Okula başladıkları ilk zamanlarında sınav ile tanışan öğrenciler hayatlarının devamında da sürekli sınavla karşı karşıya kalmaktadırlar. Özellikle artık iş hayatına atılacak olan üniversite öğrencileri, geleceğe yönelik hedeflerini gerçekleştirmek mesleklerinde iyi bir konuma gelebilmek için arkadaşlarıyla rekabet ortamına yarışmaktadırlar. Nitekim bu yarış içerisinde hedeflere ulaşmak için girilen sınavlarda duyulan kaygının başarıyı etkilemesi söz konusudur. Bu amaçla Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin sınav kaygılarını belirlemek ve çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit etmek üzere meslek yüksekokulu öğrencileri üzerinde bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ana sorunsalını meslek yüksekokulu öğrencilerinin sınav kaygılarının ne düzeyde olduğu ve sosyo-demografik özelliklere göre nasıl farklılık gösterdiği oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak için, toplam 34 sorudan oluşan anket formundan faydalanılmıştır. Soru formunda ilk 5 soru ile katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Formun son kısmında Ayrancı ve Öge (2011) tarafından geliştirilen sınav kaygısı ölçeği kullanılmıştır. Sınav kaygısı öğrencilerin eğitim sürecinde yaşadığı olumsuz bir durumdur. Bu durum öğrencilerin olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Öğrencilerde sınavdan önce oluşan kaygı duygusuna birçok faktör etki etmektedir. Bu faktörler arasında; aile tutum ve davranışları, çalışma ortamı, maddi koşullar, arkadaş ilişkileri, sosyalleşme, öğretmen-öğrenci ilişkileri, beklentiler yer almaktadır. Dolayısıyla sınav kaygısını minimize edebilmek amacıyla yukarıdaki faktörler göz önünde bulundurularak ailelerin ve eğiticilerin yanı sıra; öğrencilere küçük yaştan itibaren bu konularda bilinçlendirilmesi önerilmektedir. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin sınav kaygı düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilirken demografik faktörlerin sınav kaygısı üzerinde farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SINAV KAYGISINI BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
2019
Yazar:  
Özet:

Examination anxiety, which is an element that affects the success of the exam during school periods, is a situation that students face from the first years of their educational teaching life. Students who meet the exam at the beginning of their school are constantly faced with the exam during their lifetime. In particular, university students, who are now going to be put into business life, are competing with their friends in a competitive environment to get to a good position in their professions to their future goals. In fact, the worries that are heard in the exam to reach the goals in this race are concerned about the success. For this purpose, a field research was conducted on professional college students to identify the exam concerns of the University of Afyon Kocatepe and to identify the relationship between the various variables. The main problem of the research is how high school students’ exam concerns are and how they differ according to their socio-demographic characteristics. To collect data, the survey form consisted of a total of 34 questions was used. The first five questions in the questionnaire form are intended to show the socio-demographic characteristics of the participants. In the last part of the form, the exam concern scale developed by Separator and Öge (2011) was used. The exam concern is a negative situation that students experience during their educational process. This could have a negative impact on students. There are many factors that influence the student’s anxiety before the exam. These factors include family attitudes and behaviors, working environment, financial conditions, friendship, socialization, teacher-student relationships, expectations. Therefore, in order to minimize the exam concerns, it is recommended that families and teachers, in addition to the above factors, be aware of these issues from young age. The study finds that students have a high level of examination anxiety, while demographic factors do not differ on the examination anxiety.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.205
2023 Impact/Etki : 0.116
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi