Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 26
 İndirme 2
KADMİYUM, KURŞUN VE ÇİNKO METALLERİNİN MARUL (Lactuca sativa) TOHUMLARININ ÇİMLENME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
2018
Dergi:  
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
Yazar:  
Özet:

Bitkiler, toprak ve yeraltı suyu/atmosfer arasındaki en büyük arabirim olarak görev yapmakta olup, yaşamları boyunca birçok stres faktörü ile karşı karşıya kalırlar. Bitki gelişimi için gerekli olan mikro besin elementleri (bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe) vb.) ile toprakta bulunan ağır metaller (kobalt (Co), kurşun (Pb), kadmiyum (Cd) vb.) belirli konsantrasyonların üzerinde ve çözünürlüklerine bağlı olarak fitotoksik etkilere sahiptirler. Bu metaller birçok farklı yolla ekosisteme dahil olurlar. Endüstriyel kaynaklı metallerin başında Cu, nikel (Ni), Pb, Zn ve Cd gelmektedir. En önemli sorun bu metallerin besin zincirine girme olasılığıdır. Bu çalışmada farklı konsantrasyonlardaki Zn (5, 10, 20, 40, 80, 160 mg L-1), Cd (0, 1, 2, 4, 8, 16, 32 mg L-1) ve Pb (0, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256 mg L-1) metallerinin marul (Lactuca sativa L.) bitkisinin tohum çimlenmesi, kök ve gövde uzaması ve bitki biyokütlesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Sonuçta Zn ve Cd uygulamaları tohum çimlenmesini azaltmıştır. Pb uygulaması ise düşük konsantrasyonlarda çimlenmeyi arttırırken yüksek konsantrasyonlarda tohum çimlenmesinde inhibisyona sebep olmuştur. Her üç metal maruziyetinde kök ve gövde uzamasında inhibisyonun olduğu ve kök inhibisyonunun gövdeye göre daha duyarlı olduğu belirlenmiştir. Bitki kuru kütlelerinde kontrole kıyasla büyük bir değişiklik gözlenmezken, yaş biyokütlelerde özellikle Zn maruziyetinde önemli azalmalar saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The influence of cadmium, curcumin and chinco metals on the harvesting properties of the Marul (Lactuca sativa) towers
2018
Yazar:  
Özet:

Plants serve as the greatest interface between soil and underground water/atmosphere, and they face many stress factors throughout their lives. Micro nutrients necessary for the development of the plant (bone (Cu), zinc (Zn), iron (Fe) etc.) with heavy metals in the soil (cobalt (Co), bullet (Pb), cadmium (Cd) etc.) They have phytotoxic effects on specific concentrations and depending on their resolutions. These metals are included in the ecosystem in many different ways. In the beginning of the industrial derived metals come Cu, Nickel (Ni), Pb, Zn and Cd. The most important problem is the possibility of these metals entering the nutritional chain. In this study, the effects of Zn (5, 10, 20, 40, 80, 160 mg L-1), Cd (0, 1, 2, 4, 8, 16, 32 mg L-1) and Pb (0, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256 mg L-1) metals in different concentrations were studied on the plant’s marul (Lactuca sativa L.) seed grinding, root and body extension, and plant’s biomass. After all, Zn and CD applications have reduced seed grinding. The application of Pb has inhibited the grain in low concentrations while increasing the grain in high concentrations. In each of the three metals exposure has been determined to have inhibition in root and body extension, and root inhibition is more sensitive than the body. While no major change has been observed in plant dry masses compared to control, significant decreases have been observed in age biomasses, especially in Zn exposure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.046
Atıf : 3.096
Quarter
Mühendislik Temel Alanı
Q3
60/114

Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering