Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 5
 İndirme 4
SOURCE CHARACTERISTICS OF THE JANUARY 8, 2013 (MW=5.7) AND MAY 24, 2014 (MW=6.8) NORTH AEGEAN EARTHQUAKES AND THEIR AFTERSHOCKS
2014
Dergi:  
İstanbul Yerbilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuzey Ege Denizi, Avrasya ve Afrika tektonik plakalar arasındaki en önemli aktif sismik ve deformasyon alanlarından birisidir. 8 Ocak 2013 tarihinde 14:16 UTC (16:16 yerel saat ile) orta büyüklükte bir deprem (Mw= 5.7) meydana gelmiştir. Deprem, Gökçeada’nın güneyi ve Bozcaada adasının güneybatısı arasında meydana gelmiştir. Deprem geniş bir alanda hissedilmiş olup, özellikle kuzeydoğu Yunanistan Limni Adasının güneyinde, kuzeybatı Türkiye ve çevresinde, örneğin Çanakkale, Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege kıyılarından Atina ya kadar hissedilmiştir. Dış merkez koordinatlarının 39.669oN-25.533oE olarak hesaplanmıştır ve odak derinliği Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından 13.1 km olarak hesaplanmıştır. Ana şoktan sonraki ilk 40 saat içinde büyüklükleri Ml=1.6-5.0 olan 160 artçı sarsıntı meydana gelmiştir. Bölge, Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) kuzey kolunun Ege Denizi içindeki devamı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada belirlenen fay düzlemi çözümleri, depremin KD-GB yönelimli doğrultu atımlı fay segmenti üzerinde meydana geldiğini göstermektedir. Keza Artçı depremlerin dağılımı da kırılmanın KD-GB yönelimli fay segmentinde meydana geldiğini desteklemektedir. Diğer bir büyük deprem yaklaşık 17 ay sonra aynı bölgede meydana gelmiştir. 24 Mayıs 2014’te 09:25 UTC de (00:25 yerel saat), çok şiddetli bir deprem Ml=6.7 (Mw=6.8) meydana gelmiştir. Deprem özellikle Yunanistan ve Türkiye etkili olmuş olup, dış merkezi Çanakkale’nin 87 km batısındadır, ve deprem sonucu 350 kişi Yunanistan ve Türkiye’de yaralanmıştır. Deprem Yunanistan, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’da kuvvetli hissedilmiştir. Ana şoktan sonraki ilk 96 saat içinde büyüklükleri M=0.9- 4.8 olan 576 artçı sarsıntının çözümü yapılmıştır. Ana şok meydana geldikten sonra açığa çıkan enerjinin büyük bir bölümü KD-GB doğrultulu fay parçasında serbest bırakılmıştır (yönelme etkisi). Bu nedenle deprem Çanakkale, İstanbul ve Marmara bölgesinde kuvvetli hissedilmiştir. Bu çalışmada toplam 50 depremin, ana şok ve önemli artçı şokların (M> 4.0) moment tensor CMT çözümleri yapılmıştır. Moment tensör çözümleri genellikle doğrultu atımlı faylanma göstermektedir. Depreme sebep olan fayın, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Kuzey Ege Denizi’nden geçen bir kolu üzerinde olduğu düşünülmektedir. Genellikle, depremlerin lokasyonu,KD-GB düğüm düzlemleri, Kuzey Ege Çukurluğu (NAT) içinde sağ yanal faylanma ile tutarlıdır. Ege Denizi, Kuzey Ege çukurluğuna (NAT) paralel KD-GB doğrultulu sağ yönlü doğrultu atımlı faylanmalar boyunca ile karakterize edilir. Bu Doğrultu atımlı faylanma karakteri, özellikle Ege kıyılarından KD ve Batı Türkiye kıyılarına oblik faylara dönüşürek uzanmaktadır. Gerilme analizi sonuçları, bölgedeki hakim Pmax-sıkışma ekseninin BKBDGD yönünde ve Tmax-genişleme ekseninin de KKD-GGB yönünde olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İstanbul Yerbilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 173
Atıf : 226
İstanbul Yerbilimleri Dergisi