Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
Profesyonel Araç Sürücülerinde Sürücü Davranışları ve Becerileri ile Alkol, Madde ve İlaç Kullanımının Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Adli Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sürücü davranışları ve sürücülük becerileri, trafikte kaza riskini oluşturan ana unsurlar arasında yer almaktadır. Alkol ve madde etkisi altında araç kullanma davranışı; ölümlere, maddi hasarlara ve yaralanmalara neden olan önemli bir trafik sorunudur. Bu çalışmada; profesyonel araç sürücülerinde alkol, madde ve ilaç kullanımı sıklığının araştırılarak, bu maddeler ile sürücü davranış ve becerileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma İzmir ilinin 4 farklı ilçesinde çalışan 90 profesyonel araç sürücüsü ile gerçekleştirilmiştir. Sürücülere sosyo-demografik ve madde kullanımına ilişkin soruların yer aldığı anket formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT), CAGE Alkol Tarama Testi, Sürücü Davranışları Ölçeği (SDÖ) ve Sürücülük Becerisi Ölçeği (SBÖ) uygulanmıştır. Veriler istatiksel olarak SPSS 18.0 programı ile analiz edilmiştir (p<0,05 anlamlılık düzeyi). Bulgular: Sürücüler 20-67 yaşları arasında olup yaş ortalaması 42,9± 12,7’dir. Sürücülerin %46,7’si 20 yıldan fazla süredir profesyonel araç sürücüsüdür. Sürücülerin çoğunluğunda sigara (%57,8) ve alkol (%63,3) kullanımı vardır. Sürücülerin %55,6’sı trafikte dikkatini arttırmak ve/veya uyanık kalmak amacıyla yaşam boyu en az bir kez ağrı kesici, %12,2’si sakinleştirici ilaç, %1,1’i steroid, %20’si esrar, %3,3’ü amfetamin tipi stimülanlar (ATS), %2,2’si sentetik esrar kullandığını belirtmiştir. Alkol ve esrar kullanımı ile hatalar, kural ihlalleri ve güvenli araç kullanma becerisi puan ortalamaları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Alkol, madde ve ilaç etkisi altında araç kullanma davranışının psikolojik, psikiyatrik ve adli toksikolojik bakış açısıyla çok yönlü olarak ele alınması uygulamada fayda sağlayacaktır. Çalışmamızın sonuçları ile işyeri ve trafik ortamında adli kanıt sunan madde testlerinin önemli olduğu ve aktif olarak uygulanması gerektiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of Driving Behavior and Skills and Alcohol, Substances and Drug Use in Professional Drivers
2019
Yazar:  
Özet:

Driving behavior and driving skills are among the main elements that make the risk of a traffic accident. Driving under the influence of alcohol and substances is a major traffic problem that causes deaths, material damage and injuries. In this study, researching the frequency of alcohol, substances and drugs in professional drivers is aimed at evaluating the relationship between these substances and the driver's behavior and skills. Tools and methods: The work was carried out with 90 professional car drivers working in 4 different districts of the İzmir province. The survey form, which includes questions on the driver's socio-demographic and substance use, was applied to Fagerström Nikotin Addiction Test (FNBT), CAGE Alcohol Scanning Test, Driving Behavior Measurement (SDÖ) and Driving Skills Measurement (SBÖ). The data has been statistically analyzed with the SPSS 18.0 program (p<0.05 meaning level). Results: Drivers are between the ages of 20-67 and the average age is 42.9±12.7. 46.7% of drivers have been professional drivers for more than 20 years. The majority of drivers have smoking (57.8%) and alcohol (63.3) use. 55.6 percent of drivers said they used pain remedies at least once a lifetime in order to raise attention and/or stay awake, 12.2 percent used calming drugs, 1.1 percent used steroids, 20 percent used anesthesia, 3.3 percent used amfetamin-type stimuli (ATS) and 2.2 percent used synthetic anesthesia. There has been a meaningful relationship between alcohol and drug use and errors, rules breaches and the average score of safe driving skills. The conclusion is that the treatment of the driving behavior under the influence of alcohol, substances and medications will be beneficial in practice from a psychological, psychiatric and judicial toxic point of view. The results of our study and the proof of the material testing in the workplace and traffic environment have shown that it is important and should be actively implemented.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Adli Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 671
Atıf : 934
Adli Tıp Bülteni