Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 7
REGÜLASYONUN ANAYASAL YERİ VE KISITLARI
2022
Dergi:  
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Devletin ekonomik hayata müdahalesi anlamına gelen regülasyon kavramı düzenleme, denetleme ve yaptırım uygulama şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kavram öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ortaya çıkmış ve ardından da Kıta Avrupası’na yayılmıştır. Hem hukuk hem de ekonomi disiplinlerini ilgilendiren regülasyon kavramı aynı zamanda temel hak ve özgürlüklere müdahale niteliği de taşımaktadır. Çalışmada öncelikle “regülasyon” kavramına açıklık getirildikten sonra, regülasyonun türleri ile ilgili olarak ekonomik regülasyon, sosyal regülasyon ve idari regülasyon konularına değinilecektir. Ardından, regülasyonun hukuki niteliği bağlamında kolluk veya kamu hizmeti tartışmaları ele alınacaktır. Çalışmada regülasyonun yeni bir olgu olmadığı, esasen idarenin düzenleme yetkisinden kaynaklandığı ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda 6771 sayılı Kanunla gerçekleştirilen Anayasa değişikliği sonrası idarenin düzenleme yetkisinden, idarenin düzenleme yetkisinin anayasal dayanaklarından bahsedilecektir. Ardından regülasyonun bir türü olan bağımsız idari otoritelere yer verilecektir. Son olarak, mülkiyet hakkı, sözleşme özgürlüğü ve diğer Anayasal düzenlemeler bağlamında regülasyonun kısıtlarına yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

Devletin ekonomik hayata müdahalesi anlamına gelen regülasyon kavramı; düzenleme, denetleme ve yaptırım uygulama şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kavram öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ortaya çıkmış ve ardından da Kıta Avrupası’na yayılmıştır. Hem hukuk hem de ekonomi disiplinlerini ilgilendiren regülasyon kavramı aynı zamanda temel hak ve özgürlüklere müdahale niteliği de taşımaktadır. Çalışmada öncelikle “regülasyon” kavramına açıklık getirildikten sonra, regülasyonun türleri ile ilgili olarak ekonomik regülasyon, sosyal regülasyon ve idari regülasyon konularına değinilecektir. Ardından, regülasyonun hukuki niteliği bağlamında kolluk veya kamu hizmeti tartışmaları ele alınacaktır. Çalışmada regülasyonun yeni bir olgu olmadığı, esasen idarenin düzenleme yetkisinden kaynaklandığı ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda 6771 sayılı Kanunla gerçekleştirilen Anayasa değişikliği sonrası idarenin düzenleme yetkisinden, idarenin düzenleme yetkisinin anayasal dayanaklarından bahsedilecektir. Ardından regülasyonun bir türü olan bağımsız idari otoritelere yer verilecektir. Son olarak, mülkiyet hakkı, sözleşme özgürlüğü ve diğer Anayasal düzenlemeler bağlamında regülasyonun kısıtlarına yer verilecektir.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 335
Atıf : 1.452
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi