Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
The effects of surface roughness on the aerodynamic drag coefficient of vehicles
2022
Dergi:  
International Journal of Automotive Science And Technology
Yazar:  
Özet:

In this study, the effects of surface roughness differences of vehicle coating materials (paint, paste, special applications, etc.) on the aerodynamic drag coefficient were inves-tigated using the finite element method. For this, aerodynamic drag forces and aerody-namic drag coefficients for speeds between 40-150 km/hours were calculated for a 1/20 scale vehicle designed by a package program by defining the body parts and front-rear window parts separately and assigning pre-calculated roughness values suitable in the industry, and the results were presented through graphs and visuals. Using three different paint roughness values (low, medium, and high), and one commonly used Teflon (fluoropolymer) coating, it was observed that the aerodynamic resistance coefficient in-creased with increasing roughness levels. Relative to the aerodynamic resistance coeffi-cient for the lowest paint roughness value, the aerodynamic resistance coefficient for the medium roughness value showed an increase of 0.000612529%, the aerodynamic resistance coefficient for the high roughness value showed an increase of 0.00104783%, and the aerodynamic resistance coefficient for the fluoropolymer coating showed an increase of 0.091195826%. In addition, the distribution of the pressure forces on the vehicle hood and windscreen were also observed in the study. It was observed that the pressure forces, which were approaching maximum on the front bumper, windscreen and side mirrors, were reduced over the rear windscreen area due to separated flow. It was also observed that the aerodynamic resistance force can be reduced by processes such as angular improvements to be made in the front bumper and vehicle windscreens.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








International Journal of Automotive Science And Technology

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 243
Atıf : 159
2023 Impact/Etki : 0.107
International Journal of Automotive Science And Technology