Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 92
 İndirme 1
Konya Şartlarında Yağış, Sıcaklık ve Bitki Örtüsü İlişkisi
2009
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yeryüzün de mevcut bitki örtüsünün dağılışıve bitki alanlarının sınırısürekli olarak dışfaktörlerin etkisiyle değişime uğramıştır. Bitkilerin dağılışına etki eden bu dışfaktörler, jeolojik, jeomorfolojik, edafik ve iklimsel kökenlidir. Bunlara bitki yetişme şartlarıdenir. Bu şartlar içerisinde en fazla değişmeler ise iklimsel özelliklerde meydana gelir. Bunun için bitki coğrafyasıçalışmalarında iklim konusuna ayrıbir önem verilir. İklim elemanlarıise oldukça çeşitli olup, bunlar içerisinde sıcaklık ve yağışın bitkilerin yayılışında ve gelişiminde önemli etkileri söz konusudur. Dolayısıyla iklimsel değerlendirmeler bu iki parametreye dayandırılmıştır. Bu araştırmada, Konya meteoroloji istasyonunun 1975-2006 yıllarına ait günlük sıcaklık ve yağışverileri kullanılmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde bitki örtüsünün yetişme devresinin başlangıcı28 Mart ve bitiştarihi 4 Kasım olarak belirlenmiştir. Yetişme süresi ise Konya için 220 gün olarak hesaplanmıştır. Yıllık yağıştoplamı321 mm, yetişme süresi içerisinde düşen yağışmiktarıise 169,9 mm’dir. Ayrıca bu verilere dayanılarak, günlük ortalama sıcaklıkların seyri, donlu gün sayılarıve frekansları, düşük sıcaklık değerleri, günlük ölçümlere göre sıcaklık frekansları, kritik ve optimum sıcaklık değerleri, aylık ve yıllık yağışetkinlik indis değerleri, sağanak yağışfrekanslarıve muhtemel yağışdeğerleri hesaplanarak gerekli tablolar hazırlanmışve grafikleri çizilmiştir. Bu istatistiksel sonuçlar incelendiğinde, Konya’nın yarı-kurak alt Akdeniz biyoiklim katına girdiği söylenebilir. İklim özelliği ve arazi yapısıitibariyle de Konya’nın bitki örtüsü ova stepi görünümünde olup, orman gelişimine elverişli değildir.

Anahtar Kelimeler:

Rain, Temperature and Plants Relationship
2009
Yazar:  
Özet:

The distribution of the existing plant cover of the earth and the plant areas have been constantly altered by the influence of external factors. These external factors affecting the distribution of plants are geological, geomorphological, edaphic and climate. These are the conditions for planting. The most significant changes occur in these conditions are the climate. For this reason, the geographical study of plants is given a separate emphasis on the climate issue. Climate elements are very diverse, and there are significant impacts of temperature and rain on the spread and development of plants. Therefore, the climate assessments are based on these two parameters. This study used the daily temperature and rainforest data for the 1975-2006 years of the Konya meteorological station. When the data obtained were assessed, the start of the growing cycle of the plant cover was determined as March 28 and the end date was November 4. The growth period is calculated as 220 days for the Conya. Annual rain total is 321 mm, with a precipitation rate of 169.9 mm falling during the growing period. On the basis of these data, the calendar of daily average temperatures, the number and frequencies of frozen days, the low temperature values, the temperature frequencies according to daily measurements, the critical and optimal temperature values, the monthly and annual rain activity index values, the precipitation frequencies and the potential rain values are calculated and the necessary tables are drawn up and drawn up. When these statistical findings are studied, it can be said that Konya has entered the semi-dry sub-Mediterranean bioclimate. With its climate characteristics and land structure, Konya's plant cover is ovata stepi and is not suitable for forest development.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.642
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi