Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Akut Lösemi Hastalarında Mekanik Ventilasyon İhtiyacı: Sıklık, Risk Faktörleri ve Prognozu Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi
2020
Dergi:  
Acta Oncologica Turcica
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Akut lösemiler kemik iliğinde blastik hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile karekterize heterojen bir hastalık grubudur. Tedavi ve hastalık seyrinde yüksek mortalite ve morbidite görülebilir. Bu hasta grubunde solunum yetmezliği yüksek mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada akut lösemi hastalarında solunum destek ihtiyacı gelişim oranının, risk faktörlerinin ve prognostik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: 2003–2014 yılları arasında takip edilen tüm akut lösemi hastaları çalışmaya retrospektif olarak dâhil edildi.Ekstrapulmoner nedenle solunum desteği ihtiyacı duyan hastalar risk faktörleri ve prognozun belirlenmesi ile ilgili istatistiksel analizlere dâhil edilmediler Hastaların demografik özellikleri, solunum destek ihtiyacı oranı ve nedenleri, solunum yetmezliği gelişimi için risk faktörleri ve prognozu etkileyen faktörler belirlendi. Solunum desteği gereken hastaların sağkalım analizleri yapıldı. BULGULAR: Toplam 460 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm akut lösemi hastaları arasında %30,6 oranında solunum desteği verildiği saptandı. En sık neden pnömoni idi. Solunum yetmezliği gelişme riskini belirlemek için yapılan çok değişkenli analiz sonucunda yaş, ECOG performans skoru, antibiyotik profilaksisi almamak, nötropenik atak sırasında pulmoner infiltrasyon varlığı ve indüksiyon ya da reindüksiyon kemoterapileri bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. Bağımsız risk faktörlerinin regresyon katsayılarına göre puanlama yapıldı ve 6 puan ve üzeri yüksek riskli olarak belirlendi. Hastaların 60 günlük total sağ kalım ihtimali % 5,5 olarak hesaplandı. TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada akut lösemi hastalarında solunum desteği ihtiyacının oldukça sık olduğu ve yüksek mortalite ile seyrettiği belirlendi. Yüksek riskli hastaların saptanabilmesinin önemli klinik faydaları olabileceği için geliştirdiğimiz risk skorlaması uygun çalışmalarla valide edilerek klinik pratikte kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Mechanical Ventilation Needs in Acute Lusemia Patients: Frequency, Risk Factors and Determination of Factors Affecting Prognosis
2020
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: Acute leukemia is a heterogeneous group of diseases that are characterized by the uncontrollable reproduction of the blastic cells in the bone marrow. High mortality and morbidity can be observed during the course of treatment and disease. In this group of patients, respiratory failure has been found associated with high mortality. This study aims to determine the development rate, risk factors and prognostic factors in patients with acute leukemia in the need for respiratory support. Method and Requirements: All acute leukemia patients followed between 2003 and 2014 were retrospectively included in the study. Extrapulmoner therefore patients in need of respiratory support were not included in the statistical analysis related to risk factors and prognosis determination Patients' demographic characteristics, the rate and causes of the need for respiratory support, the risk factors for the development of respiratory failure and the factors affecting the prognosis were determined. Survival analyses of patients in need of respiratory support were performed. A total of 460 patients were involved in the study. It was found that 30.6 percent of all acute leukemia patients received respiratory support. The most common reason is pneumonia. As a result of a multi-variable analysis performed to determine the risk of developing respiratory failure, age, ECOG performance score, non-antibiotic prevention, the presence of pulmonary infiltration during a neutropenic attack and induction or reinduction chemotherapy were identified as independent risk factors. It was scored according to the regression rates of independent risk factors and 6 points and above were high-risk. The total chance of survival of patients for 60 days was estimated at 5.5%. INTRODUCTION AND RESULTAT: This study found that patients with acute leukemia have a very frequent need for respiratory support and are seen with high mortality. The risk assessment we have developed can be used in clinical practice by validating with appropriate studies, because the high-risk patients can be identified with significant clinical benefits.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Acta Oncologica Turcica

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 648
Atıf : 88
Acta Oncologica Turcica