Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 1
Büyükçekmece ile Küçükçekmece Arasındaki Heyelanların Oluşumunda Hazırlayıcı ve Tetikleyici Parametrelerin Değerlendirilmesi
2010
Dergi:  
Uygulamalı Yerbilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Büyükçekmece ile Küçükçekmece arasındaki heyelanların oluşmasında hazırlayıcı parametreler olarak başlıca, genç faylara ait veriler bulunmaktadır. Buzul dönemindeki vadilerin derine aşındırma işlemi de bu fay zonlarını takip ederek heyelanların oluşmasına neden olmuş olmalıdır. Ayrıca, heyelanların oluşmasında diğer hazırlayıcı parametreler geçirimsiz özellikte fisürlü kil ile ara seviyelerde geçirimli kum düzeylerinin bulunması ve heyelanların topuk kısımlarının aşındırılması olayları etken olduğu belirlenmiştir. Heyelanları hazırlayan bu ortamlarda ise tetikleyici parametreler depremler, yağışlar ve aşırı yüklemeler olmuştur. İnceleme alanı için 14 Aralık 557 depremi, 10 Temmuz 1894 ve 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi ile kitle hareketi ilişkisi bulunmakta ve inceleme alanı zemin büyütmesinden dolayı bölgedeki her depremden etkilenmektedir. Bölgenin yıllık yağış ortalaması 850 mm. üstünde olduğu durumda heyelan ve akma olaylarında artış gözlenmektedir. Avrupa‘nınhızlı büyüyen kenti İstanbul da heyelanlar üzerinde yapılan yüksek katlı yapıların hızla artması ile bölgenin aşırı yüklenmesi heyelanları tetikleyici diğer parametre olmuştur. Özellikle eski heyelanların aşırı yüklenmesi sonucu, günümüzde Avcılar Balaban, Çukurlar, Pekmez ve Yakuplu heyelanları tekrar aktif hale gelmiştir. Bu nedenle eski heyelanların olduğu alanlar, uygun mühendislik çözüm yöntemleri uygulanmadan yeni yerleşim yerleri olarak kullanılmamalıdır. Günümüzde heyelanlı alanlarda onlarca yapı ya yıkılmış ya da yıkılma noktasına gelmiştir. Bu nedenle heyelanlı alanlarda ana kayma düzleminin saptanması buna göre önlem alınarak yapılaşmaya gidilmesi gerekmektedir. Diğer durumda ana kayma düzleminin üzerinde kalan heyelan önlemleri ile fore kazık uygulamaları olsa bile ortamın stabilitesine etkisi bulunmamaktadır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Uygulamalı Yerbilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Uygulamalı Yerbilimleri Dergisi