Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 44
 İndirme 7
Televizyonda Yayınlanan Sağlık Programlarıve İzleyicileri
2010
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya Sağlık Örgütünce, “yalnızca hastalık veya rahatsızlığın olmamasıdeğil aynızamanda zihnen, bedenen ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali” olarak tanımlanan sağlık, bireyin öznel değerlendirmesiyle ilgili bir kavramdır. Pek çok tanımıyapılmışolan iletişim ise, en basit tanımıyla kaynaktan hedefe amaçlıbilgi aktarımısürecidir. Sağlık bilgisi ve iletişim araçlarına erişim olanakları, sağlıklıyaşam, sağlık sonuçlarının başarısıve sağlık bakım hizmetlerinin kalitesi açısından oldukça önemlidir. İletişim ve sağlık alanlarınıbirbirine bağlayan sağlık iletişimi, “sağlığın geliştirilmesi amacıyla yapılan uygulamalara, iletişim kural ve stratejilerinin uygulanmasıdır.” Bireylerin kendi arasında, hekim ile hasta arasında ve kitle iletişim araçlarıüzerinden gerçekleşen sağlıkla ilgili tüm bilgi alışverişleri sağlık iletişimi çerçevesinde ele alınmaktadır. Bir sağlık iletişimi çalışmasıolan bu araştırmada kitle iletişiminin en etkilisi olan televizyon aracılığıyla sunulan sağlık programlarının, onun izleyicilerinin ve izleme motivasyonlarının Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımıçerçevesinde incelenmektedir. Araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada ulusal ölçekte yayın yapan üç televizyon kanalından 100 birim sağlık programının içerikleri “içerik analizi” tekniğinin yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. İlk kısımda yapılan analiz sonucunda; sağlık programlarının temel amacının toplumsal sağlık eğitimi ve sağlığın geliştirilmesi olduğu, toplumsal bilinci artırıcıiletilere yer verildiği, konuya ilgi çekmek amacıyla korku ve kaygıyaratıcıifadelerin sıkça kullanıldığıve katılan uzman hekimlerin büyük çoğunluğunun özel mülkiyete ait sağlık kuruluşlarından davet edildiği ortaya konmuştur. İkinci aşama sağlık programlarının izleyicilerinin izleme motivasyonlarınısaptamayıamaçlamaktadır. Bu amaçla Konya’da yaşayan 763 kişiden yüz yüze görüşme tekniğiyle ve soru formu yardımıyla veriler toplanmıştır. İkinci aşamanın sonuçlarına göre ise; sağlık programıizleyicilerinin, bu programlarıenformasyon-farkındalık %16.20 , destek bulma ve özdeşleştirme %11.60 , sosyal aktivite ve alışkanlık %9.73 , paylaşma ve güven %8.64 motivasyonlarıile izlediği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Health programs and viewers on television
2010
Yazar:  
Özet:

Health, defined by the World Health Organization as "a state of complete well-being in mind, body and social sense, without a disease or discomfort alone," is a concept relating to the objective assessment of the individual. Many defined communications, with the simplest definition, are the transmitter of intended information from the source to the target. Access to health information and communication means is very important in terms of health, health results, and quality of health care services. Health communication, which connects communication and health areas, is the implementation of communication rules and strategies for the purposes of developing health. All information exchanges between individuals, between the doctor and the patient and through the public communication means are addressed within the framework of health communication. This study, which studies a health communication, examines the health programs, its viewers and monitoring motivations, which are the most effective of mass communication through television, in the framework of the Uses and Effects of Approach. The research is made up of two stages. In the first phase, the content of the 100 unit health program of three television channels broadcasting nationwide was analyzed using the methods of the "content analysis" technique. According to the first part of the analysis, the main objective of health programs is social health education and health development, social awareness enhancers are included, fear and concerns are frequently used to attract the subject, and the majority of the specialists who participate are invited from private health institutions. The second phase of the health programs does not allow the observation motivations of the viewers. For this purpose, data were collected from 763 people living in Konya with the face-to-face conversation technique and the question form. According to the results of the second phase, the health programmates have an information-consciousness of 16.20%, support and identification of 11.60%, social activity and habits of 9%. 73 , sharing and confidence were observed with 8.64% motivations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.949
2023 Impact/Etki : 0.3
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
111/520

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q1
11/89

Filoloji Temel Alanı
Q1
8/84

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q2
80/239

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi