Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
Van ve Bitlis İllerindeki Köpeklerde Leishmaniasis Seroprevalansı
2019
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Van ve Bitlis illerindeki köpeklerde leishmaniasis seroprevalansının IFAT (immuno-floresan antikor testi) ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Van ve Bitlis illerindeki toplam 100 adet köpekten yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmadan venöz kan örnekleri alınmıştır. Seroprevalansın belirlenmesi amacıyla antikoagülansız tüplere alınan ve santrifüj edilerek serumu çıkarılan kan örneklerine lam üzerinde IFAT uygulanmıştır. Lamlar, floresan mikroskop altında 20X objektif kullanılarak incelenmiş ve görüntüler kayıt altına alınmıştır. Bu çalışmada istatistiksel analiz için ki-kare testi kullanılmıştır. Van ilinde toplam 65 adet köpekten kan örneği alınmış ve IFAT sonucunda 3 adet köpek (%4,6) leishmaniasis yönünden pozitif bulunmuştur. Bitlis ilinde ise toplam 35 adet köpekten kan alınmış ve IFAT sonucunda 1 adet köpek (%2,9) seropozitif olarak tespit edilmiştir. İstatistiksel olarak yaşlar ve pozitif olgular bakımından anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Van ve Bitlis illerinde yapılan bu çalışma ile bölgede bulunan köpeklerin leishmaniasis bakımından seropozitif olarak belirlenmesi hastalığın bölgedeki insanlar için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu göstermektedir. Ayrıca bu çalışma, değişen iklim koşullarına bağlı olarak hastalık varlığının araştırılmadığı diğer bölgelerde de yapılabilecek prevalans ve vektör varlıklarının belirlenmesi gibi çalışmaların gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Seroprevalence of Leishmaniasis in Dogs in Van and Bitlis
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the aim was to determine the seroprevalence of leishmaniasis in dogs in the Van and Bitlis provinces by IFAT (immuno-floresan antibodies test). In the provinces of Van and Bitlis, a total of 100 dogs were taken venous blood samples without age and gender difference. For the purpose of determining seroprevalence, IFAT has been applied to blood samples taken into anticoagulant tubes and sentrifuted from the serum on the lam. The lamps were studied using a 20X lens under a fluorescent microscope and the images were recorded. In this study, a ki-core test was used for statistical analysis. In the Van province, a blood sample was taken from a total of 65 dogs and 3 dogs (4.6%) were found positive in the direction of leishmaniasis. In the Bitlis province, a total of 35 dogs were taken blood and 1 dog (2.9%) was detected seropositive as an IFAT result. There was no statistically meaningful relationship between age and positive facts (p>0.05). This study conducted in the provinces of Van and Bitlis with the detection of the dogs in the area as seropositive in terms of leishmaniasis shows that the disease constitutes a potential threat to people in the area. This study also reveals the need for studies such as the determination of prevalence and vector assets that can be done in other areas where the presence of disease is not studied depending on changing climate conditions.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 652
2023 Impact/Etki : 0.132
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi