Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 339
 İndirme 31
Göktürk Dönemi Madeni Silahları
2019
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göktürkler, özellikle VI-VIII. yüzyıllarda Dağlık Altay, Kırgızistan, Kazakistan, Moğolistan, Tuva topraklarında varlık göstermişler, sözü edilen coğrafyada önemli sanat eserleri ortaya koymuşlardır. Bunlar arasında maden işçiliği de diğer sanat dalları gibi Göktürkler için ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Özellikle demiri çok iyi işlemesini bilen Göktürler bu yeteneklerini silahlarına yansıtmıştır. Göktürk Dönemi silahları kullanım amaçlarına göre “Saldırı” ve “Savunma” silahları olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Saldırı Silahları “Yakın Mesafe” ve “Uzak Mesafe” silahları bakımından iki alt gruba sahiptir. Yakın Mesafe Silahları da kendi içinde “Kesici- Delici”, “Delici” ve “Vurucu” olarak üç gruba ayrılır. Yakın Mesafe Kesici-Delici Silahları: “Meç”, “Uzun Kılıç”, “Eğri Kılıç”, “Kama”, “Bıçak” Yakın Mesafe Delici Silahları: “Mızrak” Yakın Mesafe Vurucu Silahları: “Savaş Baltası”, “Keser” ve “Gürz”dür. Uzak Mesafe Silahı Göktürk Devri’nde “Delici” olarak tek bir alt gruba sahiptir, bu grupta yer alan silah “Ok ve Yay”dır. Savunma Silahları “Kalkan”, “Tolga” ve “Zırh” olmak üzere üç alt gruba ayrılır. Zırh, “Zincir Örme” veya “Levhalı” formdadır bunlardan levhalı zırh “Pullu” “Yatay” ve “Dikey” olmak üzere üç çeşide ayrılır. Bu çalışma kapsamında, yukarıda bahsettiğimiz detaylara sahip, belli bir sisteme göre düzenlenerek tasarlanmış, çok sayıda ve çeşitte Göktürk Dönemi silahları detaylı olarak incelenecektir. 

Anahtar Kelimeler:

Metal Weapons Of Gokturk Period
2019
Yazar:  
Özet:

Gokturks had their presence especially during the VI. - VIII. centuries on the lands of Gorno-Altai, Krygyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Tuva and produced valuable art works. Among them metalworks has an important place like other fields of art of Gokturk Period. Especially Gokturks had the knowledge how to process iron and they reflected this ability on their arms production. However, the weapons of Gokturk Period had’nt been studied in details by grouping until now in Turkey. Because of this reason, we tried to clarify and take attention on this above said subject. The weapons of Gokturk Period, as based on their purposes of use, can be divided into two main groups as “Offensive” and “Defense”. Offensive Weapons have two sub-groups as “Short Distance” and “Long Distance” weapons. Short Distance Weapons are separated into three groups as "Cutting-Penetrating", "Penetrating" and "Hitting". Short Distance Cutting-Penetrating Weapons are “Epee”, “Long Sword”, “Curved Sword”, “Wedge”, “Knife”; Short Distance Penetrating Weapons are "Spear"; Short Distance Hitting Weapons are "Battle Axe", "adz" and "mace". Long Distance Weapons have a single sub-group in Gokturk Era as “Penetrating” and the weapon in this group is “Arrow and Bow”. Defense Weapons are divided into three sub-groups as “Shield”, Helmet” and “Armour”. Armour is in the form of “Chain Braid” or “Plated”; plated armor is divided into three groups as “Scaly”, “Horizontal” and “Vertical”. As a result, in this study the weapons of Gokturk Period, which has various types and organized by a certain system, are going to be examined in details. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 936
Akdeniz Sanat Dergisi