Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
Pandemi Sürecinde Sağlık Çalışanlarında Koronavirüs Fobisi ve Tükenmişlik
2024
Dergi:  
Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Pandemi sürecinde sağlık çalışanları çok yüksek risk grubunda yer almakta ve süreçten en çok etkilenen grubu oluşturmaktadır. Bu çalışma pandemi sürecinde sağlık çalışanlarında koronavirüs fobisini ve tükenmişliği belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Haziran-Aralık 2021 tarihleri arasında 337 sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Araştırma verileri Tanıtıcı Özellikler Formu, Koronavirüs 19 Fobisi Ölçeği ve Koronavirüs Tükenmişlik Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yaş ortalaması 31.7± 8,5, %69.97’si kadın, %45.7’si hemşiredir. Sağlık çalışanlarının Koronavirüs Fobisi ölçeği ortalama puanı 49.46±15.83, Koronavirüs Tükenmişlik Ölçeği ortalama puanı ise 25.65±10.50 olarak saptanmıştır. Sağlık Çalışanlarının Koronavirüs Fobisi ölçeği ile Koronavirüs Tükenmişlik Ölçeği arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır (P<0.05). Kadınlarda koronavirüs fobisi ve tükenmişliğin yüksek olduğu (P<0.05), kronik hastalığı olan, aile bireyleri covid tanısı almayan ve acil serviste çalışan sağlık çalışanlarında koronavirüs fobisinin (P<0.05), yoğun bakımda çalışanlarda ise tükenmişliğin daha yüksek olduğu saptanmıştır (P<0.05). Ayrıca koronavirüs fobisi ve tükenmişliğin hemşirelerde doktorlardan daha fazla olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Sonuç: Sağlık çalışanlarının koronavirüs fobisi ve tükenmişlik düzeylerinin düşük düzeyde olduğu, fobi düzeyi arttıkça tükenmişliğin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Coronavirus Phobia and Burnout In Healthcare Workers During The Pandemic Process
2024
Yazar:  
Özet:

Aim: During the pandemic process, healthcare workers are in a very high-risk group and constitute the group most affected by the process. This study was conducted to determine coronavirus phobia and burnout in healthcare workers during the pandemic process. Method: This descriptive study was conducted with 337 healthcare workers between June and December 2021. Research data were collected using the Descriptive Characteristics Form, the Coronavirus 19 Phobia Scale, and the Coronavirus Burnout Scale. Results: The mean age of participants in the study was 31.7±8.5; 69.97% of them were female, and 45.7% of them were nurses. The mean score of the Coronavirus Phobia Scale of the healthcare professionals was 49.46±15.83, and the mean score of the Coronavirus Burnout Scale was determined as 25.65±10.50. It was concluded that there was a statistically significant positive correlation between the Coronavirus Phobia Scale of healthcare workers and the Coronavirus Burnout Scale (p<0.05). It was determined that coronavirus phobia and burnout were higher in women and in those who worked in the intensive care unit. Coronavirus phobia was higher in healthcare workers who had chronic diseases and whose family members were not diagnosed with COVID-19 (p<0.05). In addition, it was determined that coronavirus phobia and burnout were higher in nurses in doctors (p<0.05). Conclusion: It was concluded that the coronavirus phobia and burnout levels of healthcare workers were low, and the burnout increased as the phobia level increased.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi