Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 29
 İndirme 2
Türkiye’nin Muğla İli İçin SYİ Yöntemi ile Kurak Dönem Analizi
2019
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Muğla ilinin uzun yıllık yağış verisi olan 9 ilçesinde, SYİ yöntemi ile kuraklık analizinin yapılması, kurak dönem sayısı ve kuraklık süreleri gibi kuraklık özelliklerini belirleyerek, kuraklığın daha etkili olduğu ilçelerin görsel olarak gösterilmesi amaçlanmıştır. Standart Yağış İndeksi (SYİ) yöntemi ReDIM yazılımı ile uygulanmıştır. Yapılan 12 aylık SYİ analizinde “SYİ < -1” şartında elde edilen sonuçlara göre kurak dönemlerin zaman olarak süreleri incelendiğinde 1 aylık süreye sahip kurak dönem sayısı en fazla 10 ile Fethiye, 9 ile Köyceğiz ve 7 ile Dalaman’da görülmüştür. Diğer istasyonlarda kurak dönem sayıları 2-5 arasında görülmüştür. En uzun kuraklık süresi 26 ay ile 1 kez Milas, 24 ay ile 1 kez Yatağan ve 22 ay ile 1 kez Bodrum ve Muğla Merkez istasyonunda görülmüştür. SYİ < -1.5 “ olan diğer ifadeyle çok kurak dönem en fazla Yatağan istasyonunda (16 dönem), en az ise Marmaris istasyonu (8 dönem) için belirlenmiştir. Aşırı kurak dönemi ifade eden “SYİ <-2” değeri ise en çok Marmaris’te (7 dönem), en az Dalaman’da (1 dönem) görülmüştür. En uzun kurak dönemin ise Nisan 1989 – Mayıs 1991 yılları arasında 26 ay ile Milas’da ve Mayıs 1989- Nisan 1991 yılları arasında 24 ay ile Yatağan’da yaşandığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre son 30 yıllık dönemde, kuraklığın görülme frekansının arttığı ve kuraklık görülen ay sayısının giderek artmış olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle su kaynaklarının etkin kullanımına daha çok önem verilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Turkey's Cure Period Analysis with the SYI Method
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the 9 districts, which are the long-year rain data of the Muğla province, aimed at visually demonstrating the districts where the drought is more effective, by determining the drought characteristics, such as the number of drought periods and drought periods. The Standard Rain Index (SI) method is applied with the ReDIM software. According to the results obtained in the condition of "SYI < -1" in the 12 months of SYI analysis, the number of dry periods with a period of 1 month was seen in Dalaman with a maximum of 10 with Fethiye, 9 with Köyceğiz and 7. In other stations, the number of drought periods was seen between 2 and 5. The longest drought period was observed from 26 months to 1 time in Milas, 24 months to 1 time in Bedagan and 22 months to 1 time in Bodrum and Muğla Central Station. In other words, the very dry period is determined for the most of the Batağan station (16 periods), and at least for the Marmaris station (8 periods). The "SII <-2" value, which represents the extreme drought period, was most observed in Marmaris (7 periods) and at least in Dalaman (1 period). The longest period of drought was 26 months in Milas between April 1989 and May 1991 and 24 months in Batağan between May 1989 and April 1991. According to the results obtained, in the last 30 years, the frequency of drought has increased and the number of months of drought has increased. Therefore, more attention should be paid to the efficient use of water resources.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 484
Atıf : 2.050
Quarter
Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı
Q1
8/73

Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi