Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Buğdayda Fusarium culmorum’a Ruhsatlı Olmayan Fungisitlerin Patojen Üzerine Etkisi
2018
Dergi:  
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Buğdayda F. culmorum’un tohum veya toprak yolu ile taşınarak fide ve başak yanıklığına (FHB) sebep olması, aynı zamanda tanelerde salgıladığı toksinler nedeni ile insan ve hayvan sağlığını tehdit etmesi patojenin hem Dünyada hem de Türkiye’de önemini ortaya çıkarmıştır. Bu patojene karşı buğdayda tohuma ruhsatlı az sayıda fungisit olması nedeni ile bu çalışmanın amacı buğdayda bu patojene ruhsatlı olmayan tebuconazole+metalaxyl-M (Maxim XL 035) ve fludioxonil+metalaxyl-M (Certigor 050 FS) etkili maddeli fungisitlerin F. culmorum’a etkililiğinin tespit edilmesidir. Patojenin fungisitlere duyarlılığı, patojenisitesi bilinen F. culmorum (S-14) izolatı ile Potato Dextrose Agar (PDA) besi ortamında miselyal gelişimi engelleme oranları (EC50) tespit edilerek belirlenmiştir. Fungisitlerin patojen üzerine etkililik denemeleri ise, in vitro ve in vivo koşullarda yürütülmüştür. Denemelerde, patojenin S-14 izolatı ile enfekte edilmiş ve enfekteli olmayan Flamura-85 çeşidinden elde edilen tohumlar kullanılmıştır. In vivo testler, enfekteli tohumların fungisitler ile ilaçlanarak steril toprağa ekilmesi veya patojenin 1X106 spor/ml dozunda steril toprağa bulaştırılarak fungisitler ile ilaçlanmış temiz tohumun ekilmesi şeklinde yürütülmüştür. In vitro testlerde, Patojenin tebuconazole+metalaxyl-M ve fludioxonil+metalaxyl-M fungisitleri için EC50 değerleri sırasıyla 0,55 ve 1,57 µg/ml olarak belirlenmiştir. Her iki fungisitin kontrol ile karşılaştırıldığında çimlenme, kök ve koleoptil uzunlukları ve hastalık şiddetleri arasında önemli bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. In vitro testlerde yine her iki fungisitin bitki boyu, yaş ve kuru ağırlık, hastalık şiddetleri açısından kontrole göre önemli bir farklılığın olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Effects of Unlicensed Fusarium culmorum on the PatoGen in Grain
2018
Yazar:  
Özet:

The fact that F. culmorum in grain is transported by the seed or the soil pathway causes fide and headache (FHB) and also threatens the health of humans and animals due to the toxins it dissolves in the grains has revealed the importance of the pathogen both in the world and in Turkey. The purpose of this study is to identify the effectiveness of non-licensed tebuconazole+metalaxyl-M (Maxim XL 035) and fludioxonil+metalaxyl-M (Certigor 050 FS) fungicites on F. culmorum. The sensitivity to fungicides of the pathogen is determined by the patogenicity known F. culmorum (S-14) isolate and the patogenic development in the dietary environment of Potato Dextrose Agar (PDA) is determined by the patogenicity and the patogenicity is determined by the patogenic development in the dietary environment (EC50). The tests of fungicide effect on the pathogen were conducted in vitro and in vivo conditions. In the trials, the seeds infected with the S-14 isolate of the pathogen were used and obtained from the non-infected flamura-85 variety. In vivo tests were performed in the form of fertile seeds planted in sterile soil by fungicides or in the form of fertile seeds planted in fungicides by infection of the pathogen in 1x106 sports/ml dose. In the in vitro tests, the EC50 values for patogenic tebuconazole+metalaxyl-M and fludioxonyl+metalaxyl-M fungicides were determined at 0.55 and 1.57 μg/ml respectively. In comparison with both fungicitis controls, a significant difference has been found between grinding, root and choleoptil lengths and severity of the disease. In vitro tests again found that both fungicides had a significant difference in terms of plant length, age and dry weight, the severity of the disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 812
Atıf : 3.757
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi