Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 54
 İndirme 9
19. Yüzyılda Osmanlı Vakıf Tarım İşletmeleri (Edremid, Kemeredremid, Ayvalık ve Ayvacık Örneği)
2020
Dergi:  
Vakıflar Dergisi
Yazar:  
Özet:

19. yüzyıl Ege bölgesi incelendiğinde vakıf tarım işletmeleri olarak genelde zeytinlikler gözlemlenmiştir. Ege bölgesinde zeytinlikler ise Edremid, Kemeredremid, Ayvalık ve Ayvacık’da yoğun olarak görülmüştür. 1826’da Evkaf Nezareti kurulmasından önce vakıf zeytinlikler mütevelliler ile sonrasında ise personelinin gözetiminde iltizam ile kiraya verilmiştir. Bu durum 1926 yılı Evkaf Umum Müdürlüğü’nün bütçe kanundaki yeni hükme kadar süregelmiştir. İltizam sürecinde öncelikle taşradaki bulundukları yerde yetkililer huzurunda bir müzayede yapıldığı ve sonrasında uygun görünen talibin mültezim olarak seçildiği, mültezimin kefilin ve diğer şartların yazılarak merkeze gönderildiği görülmektedir. Böylece merkezden uygun görülen mültezim için izin istenmiştir. Çalışmada vakıf tarım işletmelerinin iltizam süreci, sorunları, arşiv belgeleri ile analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Vakıf, Tarım işletmeleri, Mültezim, İltizam Iltızam process and problems in Waqf agricultural enterprises in Ottoman Empire in 19th century: Abstract: When the 19 th century Agean region was analyzed, olive groves were generally observed as Waqf agricultural enterprises. Before the establisment of Ministry of Waqfs in 1826, the Waqf olive groves were rented with trustees and then under supervision of their staff with iltizam. This situation continued until the new provision in the budget law of the Genereal Directorate of Waqfs in 1926. In the process of iltizam,it was observed that an auction was held in the presence of the mukhtars in the provinces where they were located, and then the suitor who seemed to be eligible was selected as multazim, and multazim was sent to center by writing the guarantor and other conditions. Thus, permission was requested from center fort he appropriate refugee from time to time. İn this study, the process of tax farming, problems, and archival documents of agricultural enterprises were analyzed. Keywords:Waqf, Agricultural Enterprises,Multazim, Iltizam

Anahtar Kelimeler:

Ottoman Waqf Agricultural Enterprises Structure and Problems In The 19th Century: (example Of Edremid, Kemeredremid, Ayvalik, Ayvacik)
2020
Yazar:  
Özet:

When the 19 th century Agean region was analyzed, olive groves were generally observed as Waqf agricultural  enterprises. In the Aegean region, olive groves were observed extensively in Edremid, Kemeredremid, Ayvalık  and Ayvacık. Before the establisment of Evkaf Nezareti in 1826, the Waqf olive groves were rented with trustees  and then under supervision of their staff with tax-farming. In 1839, with the declaration of Tanzimat, waqf olive  groves were managed by the tax-collectors. However, in 1842-43, the exclusion was removed and started to be  managed again with tax-farming. However, some waqf olive groves were also handled by government account.  This situation continued until the new provision in the budget law of the Evkaf Umum Müdürlüğü in 1926.  İn thisstudy, the structure of waqf agricultural enterprises problems, and archival documents of agricultural  enterprises were analyzed. The developments in the tax- farming process, in which we encountered the first  examples of business problems that led to the inefficiency of waqf resources in the Ottoman period, continued  to take on other names and forms until recently.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Vakıflar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 215
Atıf : 1.083
2023 Impact/Etki : 0.176
Vakıflar Dergisi