Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 9
Hedonik Açlık ve Yeme Davranışı İlişkisinin Farklı Beden Kütlelerine Yansıması
2021
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, faklı beden kütle indeksi (BKİ) değerlerine sahip yetişkin bireylerin hedonik açlık durumlarının ve yeme davranışının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bireyler ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 19-64 yıl arasında değişen, 541 erkek (%42.4) ve 735 kadın (%57.6) olmak üzere toplam 1276 yetişkin birey dahil edilmiştir. Çalışma anketi online olarak (sosyal medya veya e-mail) katılımcılara iletilmiştir. Uygulanan anket formu ile bireylerin bazı demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu sorgulanmıştır. Hedonik açlığın değerlendirmesinde Besin Gücü Ölçeği-Tr (BGÖ-Tr), yeme davranışının değerlendirilmesinde Hollanda Yeme Davranışı Anketi ölçekleri kullanılmıştır. Bireyler BKİ sınıflamasına göre üç ayrı gruba ayrılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Bireylerin %57.9’u normal vücut ağırlığına sahipken, %31.2’si fazla kilolu ve %10.9’u obez sınıflamasında yer almaktadır. Çalışma sonunda BGÖ-Tr toplam puanının obez grupta normal gruba göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Hollanda Yeme Davranışı Anketi alt grubundan olan kısıtlayıcı yeme ve duygusal yeme puanının fazla kilolu ve obez bireylerde normal vücut ağırlığına sahip olanlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0.001). BKİ ile besine ulaşılabilirlik, besin mevcudiyeti, BGÖ-Tr toplam puan, kısıtlayıcı yeme ve duygusal yeme alt grupları arasında anlamlı pozitif korelasyon olduğu bulunmuştur (p<0.05). Bu çalışmada hedonik açlık değerlendirilmesinde kullanılan BGÖ-Tr toplam ve alt skorlarının DEBQ alt ölçeklerinden duygusal yeme ve dışsal yeme ile pozitif ilişkisi olduğu görülmüştür (p<0.001). Sonuç: Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre hedonik açlık ile yeme davranış bozuklukları arasında ilişki olduğu ve obez bireylerin hedonik açlık ve yeme davranış bozuklukları açısından normal vücut ağırlığına sahip bireylere göre daha riskli olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship of Hedonic Hunger and Eating Behavior to Different Body Masses
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to evaluate the hedonic hunger and eating behavior of adults with poor body mass index (BMI) values. Individuals and Method: The study included a total of 1276 adult individuals, including 541 men (42.4%) and 735 women (57.6%) with ages ranging from 19 to 64 years. The study survey was transmitted online (social media or e-mail) to the participants. With the applied survey form, some demographic characteristics of individuals, eating habits, body weight and size length were questioned. In the Hedonic hunger assessment, the Nutrition Power Scale-Tr (BGÖ-Tr) was used in the assessment of eating behavior by the Dutch Food Behavior Survey scales. The individual is classified in three separate groups according to the BCI classification. Results: 57.9% of individuals have normal body weight, while 31.2% are overweight and 10.9% are obese. At the end of the study, the total BGÖ-Tr score was higher than the normal group in the obesity group (p<0.05). The Dutch Food Behavior Survey found that the restrictive eating and emotional eating score of the subgroup was higher in overweight and obese individuals than those with normal body weight (p<0.001). It has been found that there is a significant positive correlation between food accessibility, nutritional presence, BGÖ-Tr total score, restrictive eating and emotional eating subgroups (p<0.05). In this study, the total and lower score of the BGÖ-Tr used in the hedonic hunger assessment was found to be a positive relationship with emotional eating and external eating from the lower scales of the DEBQ (p<0.001). Results: The study found that there was a relationship between hedonic hunger and eating behavior disorders and that obese individuals were more risky than individuals with normal body weight in terms of hedonic hunger and eating behavior disorders.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.918
Beslenme ve Diyet Dergisi