Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
The Mental Health Status and Quality of Life of Midwives and Nurses Working In Primary Health Care Services
2019
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, Sivas il merkezinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin ruhsal sağlık durumlarını ve yaşam kalitelerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırma kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas il merkezinde bulunan birinci basamak sağlık kuruluşunda çalışan 187 ebe ve hemşire oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiştir. Araştırmayı kabul eden 133 %71 ebe ve hemşire araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Genel Sağlık Anketi-28 GSA-28 ve Türkçe Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, varyans analizi, Tukey Testi ve Ki-kare Testi kullanılmış ve yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Ebe ve hemşirelerin yaş ortalaması 32,54±5,55’dir. Genel Sağlık Anketine GSA-28 göre çalışanların %21,1’inin ruhsal sorunlar yönünden riskli olduğu saptanmıştır. Çalışanların yaşam kalitesi alan puanları bedensel alan için 16,53±2,16, ruhsal alan için 14,42±1,71, sosyal alan için 14,51±2,03, çevresel alan için 14,27±1,69 ve ulusal alan için 12,36±0,95 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Bu bulgulara göre ebe ve hemşirelerin genel olarak yaşam kalitesi orta düzeyde ve bedensel alan puan ortalamasıyüksek, ulusal alan puan ortalamasıdüşük olarak saptanmıştır. GSA-28 göre ruh sağlığı açısından riskli kabul edilen çalışanların yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu istatistiksel yönden anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, ebe ve hemşirelerin ruh sağlığı durumu ile yaşam kalitesi arasında anlamlı bir pozitif ilişki vardı. Ruhsal sağlığı iyi olan çalışanların, yaşam kaliteleri de daha yüksektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.376
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi