Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 22
 İndirme 2
Plasenta Previa Olgularının Retrospektif Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

ÖZET Amaç: Bu çalışmada, plasenta previa (PP) olgularında maternal sosyo-demografik özelliklerin, obstetrik risk faktörlerin ve perinatal sonuçların değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Ocak 2013- Kasım 2017 tarihleri arasında kliniğimizde takip edilen 71 PP olgusu retrospektif olarak incelendi. Olguların obstetrik öyküleri, prepartum ve postpartum hemoglobin değerleri, kan transfüzyon ihtiyacı, 1. ve 5.  dakika apgar skorları, kanama kontrolünü sağlamak amacıyla yapılan cerrahi manevralar, plasental invazyon bulgusu, intrauterin ölü fetus ve neonatal ölüm gibi komplikasyonlar incelendi. Bulgular: Değerlendirilen 71 PP olgusunun %19,7 (n=14)’sini nullipar kadınlar oluştururken, %22,5 (n=16)’ini daha önce 1 kez, %42,3 (n=30)’ünü 2 kez, %15,5 (n=11)’ini üç veya daha fazla sayıda doğum yapmış kadınlar oluşturuyordu. Olguların %53,5 (n=38)’inin önceden sezaryen öyküsü yoktu, %45 (n=32)’inin geçirilmiş 1 ve 2 sezaryen öyküsü, %1,5 (n=1)’ünün üç sezaryen öyküsü vardı. Ortalama bebek doğum ağırlığı 2749.79 ± 777.38 gr (980 gr -4680 gr), 1. ve 5. dakika apgar skorları sırası ile 7.31 ± 1.39 ve 8.24 ± 1.33 olarak tespit edildi.  İnvazyon bulguları nedeniyle 9 olguya peripartum histerektomi uygulandı. On üç olguya perioperatif, sekiz olguya postoperatif kan transfüzyonu yapıldı. Sonuç: PP, hem erken doğum ve buna bağlı yenidoğan sorunları hem de plasental invazyon anomalileri ve maternal kanama nedeni ile günümüzde neonatal ve maternal morbidite ve mortalitenin önemli nedenleri arasındadır. Optimal sonuç elde edebilmek için PP’den şüphelenildiğinde ve antenatal dönemde tanı konulduğunda peripartum histerektomi ve uterin devaskülarizasyon manevraları konusunda tecrübeli ve oluşabilecek komplikasyonlara müdahale edebilecek deneyimli cerrahların bulunduğu ve kan ürünlerinin temin edilebileceği üçüncü basamak merkezlerde operasyonların yapılmasında fayda vardır.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective assessment of Plasenta Previa
2020
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Objective: In this study, we aimed to evaluate the maternal socio-demographic features, perinatal outcomes and obstetric risk factors in patients with placenta previa. Material and Method: The data of 71 patients with placenta previa followed up in our clinic between January 2013 and November 2017 were evaluated retrospectively in this study. The cases were evaluated according to obstetrical stories, prepartum and postpartum hemoglobin values, need of transfusion, APGAR scores, and surgical maneuvers to provide bleeding control, placental invasion findings, in utero mort fetalis and neonatal mortality were all investigated. Results: Of the 71 PP cases; 14 (19.7%) were nulliparas, 16 (22.5%) give birth to a child only once, 30(42.3%) two times and 11 (15. 5%) three or more times. 38 (53.5%) women had no cesarean delivery previously whereas 32 (45%) had one or two, and one woman had three previous cesarean delivery. Mean birth weight was 2749.79±777.38 gr (980g-4680g). Mean first and fifth minute APGAR scores were 7.31±1.39 and 8.24±1.33 respectively. 9 peripartum hysterectomy surgery were performed due to placental invasion abnormalities. Additionally thirteen intraoperative and eight postoperative blood transfusions were done.  Conclusion: PP is currently one of the important causes of neonatal and maternal morbidity and mortality not only for premature birth and accordingly newborn problems but also placental invasion abnormalities and maternal bleeding. In order to the optimal result, when there is a suspicion or antenatal diagnosis of placenta previa, delivery should be planned in tertiary centers where surgeons are experienced in the field of peripartum hysterectomy and uterine devascularization and blood products are provided easily.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Evaluation Of Patients With Placenta Previa
2020
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Objective: In this study, we aimed to to evaluate the maternal sosyo-demographic features, perinatal outcomes and obstetric risk factors in patients with placenta previa. Material and Method: The data of 71 patients with placenta previa followed up in our clinic between January 2013 and November 2017 were evaluated retrospectively in this study. The cases were evaluated according to obstetrical stories, prepartum and postpartum hemoglobin values, need of transfusion, APGAR scores,  and surgical maneuvers to provide bleeding control, placental invasion findings, in utero mort fetalis and neonatal mortality were all investigated. Results: Of the 71 PP cases; 14 (19.7%) were nulliparas, 16 (22.5%) give birth to a child only once, 30(42.3%) two times and 11 (15.5%) three or more times. 38 (53.5%) women had no cesarean delivery previously whereas 32 (45%) had one or two, and one woman had three previous cesarean delivery. Mean birth weight was 2749.79±777.38 gr (980gr-4680 gr). Mean first and fifth minute APGAR scores were 7.31±1.39 and 8.24±1.33 respectively. 9 peripartum hysterectomy operation were performed due to placental invasion abnormalities. Additionally thirteen intraoperative and eight postoperative blood transfusion were done.  Conclusion: PP is currently one of the important causes of neonatal and maternal  morbidity and mortality not only for preterm birth and accordingly newborn problems but also placental invasion abnormalities and maternal bleeding. In order to achive the optimal result, when there is a suspicion or antenatal diagnosis of placenta previa, delivery should be planned in tertiary centers where surgeons are experienced in the field of peripartum hysterectomy and uterine devascularization and blood products are provided easily.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.261
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine