Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Serebral Palsili Çocuklarda Oral Motor Fonksiyonlar ile Malnütrisyon Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Serebral palsili (SP) çocuklarda beslenme problemleri ve malnütrisyon sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu çalışma, SP tanısı almış çocuklarda sık görülen oromotor disfonksiyonlar ile malnütrisyon durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya 3-18 yaş arasındaki 55 SP tanısı almış çocuk dâhil edildi. SP’li çocukların kaba motor fonksiyon seviyeleri, kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemi (KMFSS) ile sınıflandırıldı. Çocukların yaşa ve cinsiyete özgü yaşa göre boy [height for age (HFA)], yaşa göre beden kütle indeksi [body mass index for age (BFA)] ve yaşa göre vücut ağırlığı [weight for age (WFA)] z skorları hesaplandı. Çocukların oral motor becerilerinin değerlendirilmesinde Karaduman Çiğneme Performans Skalası (KÇPS), Yeme ve İçme Becerileri Sınıflama Sistemi, Dil İtme Refleksi Skalası ve Pediatrik Yeme Değerlendirme Aracı-10 [Pediatric Eating Assessment Tool- 10 (PEDI-EAT-10)] kullanıldı. Bulgular: Çocukların yaş ortalaması 8,4±3,85 yıl olup, KMFSS’ye göre çocukların %32,7’si Seviye 5’te yer almaktaydı. Çocuklarda HFA, BFA ve WFA z skoruna göre malnütrisyon görülme oranlarının sırasıyla %36,4, %27,3 ve %21,8 olduğu belirlendi. KÇPS’ye göre Seviye 1 olan çocukların çoğunluğunda HFA, BFA ve WFA z skoruna göre malnütrisyon bulunmaz iken (sırasıyla %85,7, %82,1 ve %89,5) KÇPS Seviye 5 olan çocuklarda malnütrisyon oranların daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). PEDI-EAT-10 puanlarının HFA, BFA ve WFA z skoruna göre malnütrisyon olan çocuklarda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Sonuç: SP’li çocuklarda çiğneme ve yutma bozuklukları sıklıkla karşılaşılan problemler arasındadır. Oral motor becerilerdeki azalma SP’li çocuklarda görülen malnütrisyon oranları ile ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi