Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
Genç Yetişkinlerde Fiziksel Uygunluğun Bir Göstergesi Olan El Kavrama Kuvvetinin Bedensel Simetri ile İlişkisi: Antropolojik Bir Yaklaşım
2023
Dergi:  
Current Research in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Antropoloji alanında yürütülmüş bazı araştırmalar, yüksek el kavrama kuvvetinin simetrik bir vücudun, sağlık ve fiziksel uygunluğun güvenilir göstergeleri olduğuna dair bazı kanıtlar ortaya koymaktadır. Bu çalışmada sağlıklı genç bireylerde bu iki gösterge arasındaki ilişkiyi ele alıyoruz. Araştırmada 185 üniversite öğrencisi (87 erkek ve 97 kadın) incelenmiştir. Öğrencilerin vücut simetrilerini değerlendirmek için ağırlık ve boylarının yanı sıra 0.01 mm hassasiyetle sekiz bilateral karakter ölçülmüş ve Southampton protokolü uygulanarak el dinamometresi ile el kavrama kuvvetleri belirlenmiştir. Bireylerin vücut simetrilerini standardize etmek için bileşik dalgalı asimetri formülü kullanılmıştır. Analizler, kadınların erkeklere göre daha simetrik bir vücut yapısına ve daha düşük el kavrama kuvvetine sahip olduğunu göstermektedir. Ağırlık ve beden kitle indeksinin etkisi kontrol altına alındığında ise her iki cinsiyette de bileşik dalgalı asimetri ile el kavrama kuvveti arasında bir ilişki gözlenmemiştir. Sonuç olarak, alan yazın bulgularının aksine sağlık ve fiziksel uygunluğun güvenilir göstergeleri olarak kabul edilen el kavrama kuvveti ve vücut simetrisi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Ayrıca bulgularımız, dalgalı asimetrinin bireyin fiziksel uygunluğunu ve gelişim kalitesini tahmin etmek için güvenilir bir gösterge olmadığı görüşünü de desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Hand Grip Strength As A Marker Of Physical Fitness and Its Association To Body Symmetry In Young Adults: An Anthropological Approach
2023
Yazar:  
Özet:

Some research in the field of anthropology provides some evidence that higher hand grip strength and a symmetrical body are reliable indicators of health and fitness. In this study, we consider the relationship between these two indicators in healthy young individuals. In the study, 185 university students (87 males and 97 females) were examined. In addition to the weight and height of the students, eight bilateral traits were measured with an accuracy of 0.01 mm to evaluate their bodily symmetry, and their hand grip strength was determined with a hand dynamometer by applying the Southampton protocol. The composite fluctuating asymmetry formula was used to standardize the bodily symmetries of individuals. Analyzes show that women have a more symmetrical body structure and lower hand grip strength scores than men. When the effect of weight and body mass index was controlled, no correlation was observed between composite fluctuating asymmetry and hand grip strength in both sexes. As a conclusion, contrary to the literature results, it is seen that there is no significant relationship between hand grip strength and body symmetry, which are accepted as reliable indicators of health and physical fitness. In addition, our findings support the view that fluctuating asymmetry is not a reliable indicator to predict an individual's physical fitness and developmental quality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Current Research in Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 116
Atıf : 215
Current Research in Social Sciences