Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 3
COVİD-19 PANDEMİSİNİN TÜRKİYE’DE KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINA KATILIMI VE İŞ-YAŞAM DENGESİNE ETKİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ
2022
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Türkiye’de 2015-2021 yılları arasında, Covid- 19 pandemisi öncesi ve sonrası bağlamında incelenmiştir. Bu bağlamda Toplumsa Cinsiyet Eşitliği hedefinin 9 alt hedefinden 2 tanesi seçilmiş ve bunlar ile bağlantılı iki konu özelinde değerlendirme yapılmıştır. Bu başlıklardan ilki için iş-yaşam dengesi, iş-yaşam çatışması, iş-özel yaşam dengesi konuları ele alınmış ve Covid-19 öncesi ve sonrası değerlendirilmesi yapılmıştır. Seçilen ikinci alt hedef ile bağlantılı olarak ise kadınların çalışma hayatına katılımı ile ilgili olarak Covid-19 öncesi ve sonrası değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın amaçlarından ilki Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin belirlendiği yıl olan 2015 yılından 2021’e, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hedefinin çalışma kapsamında ele alınan alt hedeflerinin, belirlenen yıllar arasında nasıl bir değişim gösterdiğinin tespit edilmesidir. Çalışmanın bir diğer amacı ise Covid-19 pandemisi öncesi ve sonrasındaki değişimi gözlemlemek ve bir durum tespiti yapmaktır. Araştırma derleme türünde kaleme alınmıştır. Elde edilen veriler ışığında öncelikle iş-yaşam dengesi bağlamında Covid-19 öncesinde var olan eşitsizliğin Covid-19 sonrasında artarak devam ettiği görülmektedir. Bu durumda ise özellikle Covid-19 döneminde yaygın olarak kullanılan evden çalışma ve esnek çalışma uygulamalarının eşitsizliği daha da artırdığı ve özellikle kadın çalışanların ağırlıklı olduğu sektörlerin pandemiden daha fazla etkilenmiş olması ifade edilebilir. Bir diğer taraftan istihdama katılım oranları bağlamında yapılan değerlendirmede Covid-19 öncesi kadın erkek arasında eşitsizlik olduğu ancak bu eşitsizliğin Covid-19 döneminde belirgin bir artış gösterdiği görülmüştür. Elde edilen veriler ışığında Covid-19 pandemisi sonrasında bu eşitsizliğin ortadan kaldırılabilmesi adına ne tür adımların atılması gerektiği ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi