Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 22
 İndirme 12
Kadın Cinayetlerinde Victim Blaming (Kurbanı Suçlama) Kavramı Üzerine Bir Araştırma: Şebnem Şirin Cinayeti Örneği
2022
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya, insanların yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Çeşitli türleri bulunan sosyal mecralardan biri de katılımcı sözlüklerdir. Katılımcı sözlüklere üye olan kişiler, gündem olmasını istediği konularla ilgili başlık açma, açılmış olan konu başlıklarına yorum yazma ve bu yolla duygu ve düşüncelerini başkalarına aktarma imkanına sahiptir. Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen sorunlarından biri olan kadın cinayetleri de sosyal mecralarda ve katılımcı sözlüklerde sıklıkla tartışılan konular arasında yer almakta, bu yönüyle de insanların dikkatini çekmektedir. Kadın cinayetleri sonrasında kurbana yönelik üzüntü ve faile yönelik nefret söylemleri sözlük ortamlarında sıklıkla yer bulan ifadeler olsa da, bazı durumlarda kurbana yönelik olumsuz yorumlara da rastlanmaktadır. Kurbana yönelik takınılan olumsuz tutum ve davranışlar victim blaming olarak adlandırılmakta ve kişilerin mağdur ya da kurban olmalarından dolayı suçlanmaları bu kavram ile birlikte anılmaktadır. Bu çalışma 28 Ekim 2021 tarihinde Denizli’de işlenen ve ülke gündemini meşgul eden Şebnem Şirin cinayeti sonrasında, Türkiye’nin en çok üyesi bulunan katılımcı sözlüklerinin başında gelen Ekşi Sözlük’te kurbana ve faile yönelik yapılan yorumların incelenmesi yoluyla, kurbanı suçlama ve faili aklama ya da faili daha az suçlu gösterme davranışının var olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada yöntem olarak, durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi, kritik durum örneklemesi yöntemiyle seçilmiş, Ekşi Sözlük’te Şebnem Şirin başlığı altında yapılan yorumlar çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak, doküman incelemesinden yararlanılmış, elde edilen veriler ise betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre kurban Şebnem Şirin’e yönelik kurbanı suçlama tutumunun var olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kurbanı suçlama tutumu, öldürülen kadının yanlış erkek arkadaş seçimine bir başka deyişle yanlış tercihine dayandırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A study on the concept of victim blaming in female murders: the example of a sweet murder
2022
Yazar:  
Özet:

Nowadays, with the spread of the use of the internet, social media has become an integral part of people’s lives. One of the social makers with various types is the participating dictionaries. Members of the participating dictionaries have the opportunity to open the headlines on the topics they want to be on the agenda, to comment on the topics that have been opened, and in this way to transmit their feelings and thoughts to others. Women’s murders, one of the leading issues in the world and Turkey, are also among the topics often discussed in social media and participating dictionaries, and in this regard they attract people’s attention. Although the words of sadness and hatred to the victim after the murder of a woman are often found in the dictionaries, negative comments to the victim are also found in some cases. Negative attitudes and behaviors toward the victim are called victim blaming and people are accused of being a victim or victim along with this concept. This study, which was conducted in Denizli on 28 October 2021, after the murder of Şebnem Şirin, who was engaged in the country’s agenda, is aimed at revealing whether there is a behavior of accusation of the victim and of the crime or of fewer criminality, through the study of the comments made to the victim and the crime in the Aksi Dictionary, which is the main part of the participant dictionaries of Turkey. As a method of study, the situation work scheme was used. The examples of the study, selected by the method of critical situation sample, made the examples of the study under the headline of the Exhibition Dictionary. In the study, as a data collection tool, the document examination was used, and the data obtained was analyzed using the visual analysis method. According to the findings obtained in the investigation, the victim has been accused of having been accused of having been accused of having been accused of having been accused. The victim's attitude of accusation is based on the wrong choice of the murdered woman's wrong boyfriend, in other words, the wrong choice of the murdered woman.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences