Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Anne Sütü Aflatoksin M1 (AFM1) Düzeyleri ve Annenin Beslenme Alışkanlıkları ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Emzirme yenidoğan ve süt çocuğu beslenmesinde altın standart olup ve tüm bebeklerin ilk altı ayda tek başına anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Anne sütü içerisinde bulunabilecek ve bebeğe geçebilecek istenmeyen toksin ve metabolitlerin belirlenmesi önemlidir. Anne sütü mikotoksin düzeyleri ile ilgili çalışmalar kısıtlıdır ve ülkeler arasında farklılıklar bulunabilmektedir. Bu çalışmada, anne sütü aflatoksin M1 (AFM1) düzeylerinin belirlenmesi ve annenin diyet alışkanlıkları ile olası ilişkisinin değerlendirilmesi planlandı. Bu çalışmada AFM1 çalışılmak üzere 3-5 ml anne sütü örneği alındı ve analize kadar saklandı. Tüm annelere, hamilelik ve doğum sonrası dönemde mikotoksin maruziyeti ile ilişkili olabilecek bazı gıdaların tüketimiyle ilgili anket uygulandı. AFM1 toksini, HELICA Aflatoksin M1 ELISA Testi ile ve “Multi-residue Method Based on Chip” teknolojisi ile değerlendirildi. Yalnız ane sütü ile beslnenen bebeklerde günlük total AFM1 alımı hesaplandı.  Çalışmaya 7-90 günlük bebekleri olan 17-41 yaş arası 90 anne çalışmaya dahil edildi. Anne sütü AFM1 düzeyi medyan 3,59 ng/L olup, 2,76 ile 5,99 ng/L arasındaydı. Tüm çalışma grubunda ELISA yöntemi ile eşik değer olarak saptanmış olan 5 ng/L’nin üzerinde olan sadece üç örnek mevcuttu. Rezidü düzeylerinin “multichip” teknolojisi ile değerlendirildiği ikinci yöntem ile hiçbir anne sütü örneğinde AFM1 saptanmadı. Yalnız anne sütü ile beslenen 63 bebeğin, anne sütü ile günlük total AFM1 alımı medyan 0,54 ng/kg (0,41-0,90 ng/kg/gün) olup, besinler için belirlenen günlük alım limiti düzeyinin çok altında idi. Anne sütü AFM1 düzeyleri annenin beslenme özellikleri arasında ilişki saptanmadı (p>0.05). Anne sütü mikotoksin düzeyleri ile ilgili daha önceki çalışmalarımızda yüksek anne sütü okratoksin, zearalenone ve deoksinivalenol düzeylerini gösterilmiş olmasına rağmen, anne sütü AFM1 düzeyleri farklı saptama testleri ile normal sınırlardaydı. Anne sütü aflatoksin düzeylerindeki bölgeler arasındaki farklı bulgular, annelerin gebelik ve lohusalık dönemindeki farklı beslenme alışkanlıkları ile ilişkili olabilir. Anne sütü tüm bebekler için temel besin ögesi olduğundan ve anne sütü içerisindeki toksin ve endokrin bozucuların belirli aralıklar ile değerlendirilmesi ve anne beslenmesindeki muhtemel toksin kaynaklarının diyetten uzaklaştırılması gereklidir.

Anahtar Kelimeler:

Mothers' Milk Aflatoxin M1 (AFM1) levels and the relationship between the mother's nutritional habits
2018
Yazar:  
Özet:

Breastfeeding is the gold standard in the newborn and milk baby’s nutrition, and it is recommended that all babies be fed alone with breast milk in the first six months. It is important to identify the unwanted toxins and metabolites that may be found in the mother’s milk and transmitted to the baby. Studies on breast milk micotoxine levels are limited and differences can be found between countries. In this study, it was planned to determine the levels of M1 (AFM1) aflatoxin in breast milk and to evaluate the possible relationship between the mother's dietary habits. In this study, a sample of 3-5 ml of breast milk was taken to study AFM1 and kept until the analysis. All mothers were surveyed about the consumption of certain foods that may be associated with exposure to micotoxin during pregnancy and postpartum period. The AFM1 toxin was evaluated by the HELICA Aflatoxin M1 ELISA Test and the "Multi-residue Method Based on Chip" technology. The total daily AFM1 intake was calculated in babies who were nurtured with single breast milk.  The study included 90 mothers between 17 and 41 years of age with 7-90-day babies. The mother’s milk AFM1 level was 3.59 ng/L and was between 2.76 and 5.99 ng/L. In the entire study group, there were only three samples of over 5 ng/L, which were determined as a marginal value by the ELISA method. The second method in which the levels of residues were assessed by the "multichip" technology did not detect AFM1 in any breast milk sample. The total daily AFM1 intake of 63 babies fed alone with breast milk was 0.54 ng/kg (0.41-0.90 ng/kg/day) and was much below the daily intake limit for foods. The mother's milk levels of AFM1 have not been identified a relationship between the mother's nutritional characteristics (p>0.05). Although our previous studies on breast milk micotoxine levels showed high breast milk okratoxin, zearalenone and deoxinivalenol levels, breast milk AFM1 levels were at normal limits with different detection tests. Different findings between the areas in breast milk aflatoxin levels may be associated with the different nutritional habits of mothers during pregnancy and pregnancy. Because breast milk is the basic nutrient for all babies and it is necessary to evaluate toxins and endocrine disruptors in breast milk at certain intervals and to remove the potential sources of toxins in the mother's diet from the diet.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 516
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi