Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 8
TÜRKİYE'DE DIŞ TİCARETİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN AMPİRİK ANALİZİ
2023
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uluslararası ticaret, büyüyen ekonomilerde önemli bir faktördür. İhracat ve ithalat, uluslararası ticaretin en önemli bileşenleridir. Ülkeler, ekonomik büyümeyi ve refahı artırmak için ihracatı artırmaya ve ithalatı azaltmaya çalışır. Türkiye 1980 yılından itibaren açık bir ekonomik modeli tercih etmiş ve ekonomi politikalarını değiştirmiştir. Bu çalışma, ihracat ve ithalatın büyüme üzerindeki etkisini belirlemeye yöneliktir. ARDL sınır testi yaklaşımı kullanılarak analiz yapılmadan önce, serilerin birim kökü incelenmiş ve birinci farkta durağan ve yapısal değişikliklere duyarlı olduğu bulunmuştur. Ampirik kanıtlar, ithalat ve ihracat ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, ihracatın ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin kısa ve uzun vadede negatif olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, ihracattaki artış ekonomik büyüme için zararlıdır. Öte yandan, ithalatın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi pozitiftir. Bu durum, Türkiye'nin dış ticaret politikasını yeniden gözden geçirmesi ve yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini göstermektedir. Hedefler doğrultusunda katma değeri yüksek ürünlerin teşvik edilmesi ve üretilmesine önem verilmesi ile kalkınma ve refahın ilerlemesinde önemli ilerlemeler sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Dental Trade on Economic Growth in Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

International trade is an important factor in the growing economies. Exports and imports are the most important components of international trade. Countries are trying to increase exports and reduce imports to increase economic growth and prosperity. Since 1980, Turkey has preferred an open economic model and has changed its economic policies. This study aims to determine the impact of exports and imports on growth. Before analysis using the ARDL border test approach, the unit root of the series was studied and found to be stable and sensitive to structural changes in the first difference. Ampyric evidence shows that there is a long-term relationship between import and export and economic growth. The results show that the impact of exports on economic growth is short and long-term negative. In other words, the increase in exports is harmful to economic growth. On the other hand, the impact of imports on economic growth is positive. This shows that Turkey needs to review its foreign trade policy and develop new strategies. With the promotion and production of high added value products in accordance with the objectives, significant progress can be made in the development and prosperity progress.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 918
Atıf : 5.293
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi