Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 28
 İndirme 2
Tufan Betimlemesi ve Sanattaki Yansımalarından Örnekler
2020
Dergi:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mitoloji bilinmeyen bir zamanda ve yerde yaşanan, olağanüstü varlıklar ve olayların anlatımıdır. Manevi dünyayı ve dış dünya ile ilişkileri de yansıtmaktadır. İnsanın varoluşundan bugüne kadar bazı büyük olaylar meydana gelmiştir. Heraklitus, Platon ve Aristoteles, geçmişte insanlığın uğradığı en büyük olayları su ve ateş felaketleri olarak ifade etmişlerdir. Su bazen yaradılışın ilk aşaması, bazen insanların cezalandırılması olarak kabul edilir. Aristo’ya göre sanatçı, gerçekten olanı değil, olabilir olanı, yani, rastlantı ve mümkün olabileni anlatandır demiştir. Olan ve olabilir olan en büyük olaylardan su ile ilgili olan tufan efsanesi, mitolojinin, dinin ve sanatın olağanüstü özellikler taşıyan konusu olmuştur. Tufan’ın meydana gelmesi neden ve sonuçları irdelendiğinde, olağan ve sosyal nitelikler içermektedir. Tufan mitleri, bölgelere özgü anlatımlar içerse de genellikle bölgesel olmaktan çok bütün dünyayı etkileyen bir olay olarak anlatılmıştır. Tufan facialara neden olurken, düzene ve inanca meydan okumaktadır. Kültürel ve dinsel bir nitelik taşıyan Tufan’ın birçok psikolojik, sosyolojik, dini, tarihi ve sanatsal yansımalarının olması da kaçınılmazdır. Bu olayları ele alan sanat dalları, farklı anlatım araçlarını kullanarak dinsel, ahlaki ve politik mesajıyla toplumu ve evrenin minimal temsilini yansılayan bir araca dönüşmüştür. İnsanın inanışa, doğaüstüne, ruhani olana, hayal gücüne bağlılığı hep olacaktır. Toplumsal devamlılığı sağlayan mitoloji, felsefenin ön temsili gibi görünse de kendisini ifade ettiği en güçlü alan sanattır. Edebiyat ve sanat dünyasında tufan daha çok kavram olarak kullanılmıştır.  Çok sayıda çağdaş roman ve filme konu olmuştur. İnsanın doğaya karşı üstün olduğu düşüncesi ve üstün davranışını ele almaktadır. Tufan mitolojisi sanatta, çok sık bir şekilde kullanmıştır, sanatçılar bu kaynaktan beslenmişlerdir. Bu çalışmada, sanata kaynaklık eden ve sanattın farklı dallarında konu alınan tufan efsanesi farklı kültürlerde görülmesi ve sanata dönemi bakımından önem arz eden örneklerle anlatılmaya çalışılmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

Examples of Tufan Imaging and Reflections in Art
2020
Yazar:  
Özet:

The mythology is the narrative of extraordinary beings and events that live in an unknown time and earth. It also reflects the spiritual world and its relations with the outside world. There have been great events since the existence of man to this day. Heraclitus, Platon and Aristotle described the greatest events of humanity in the past as water and fire disasters. Water is sometimes considered the first stage of creation, sometimes the punishment of people. According to Aristotle, the artist is the one who tells not what really is, but what can be, that is, the coincidence and what can be possible. Of the greatest events that have occurred and may have occurred, the storm legend, which relates to the water, has been the subject of extraordinary characteristics of mythology, religion and art. When the causes and consequences of the occurrence of Tufan are discussed, it contains normal and social qualities. The myths of the Tufan, though they contain specific stories to the regions, are often described as an event that affects the whole world rather than regionally. When the storm causes faces, it challenges order and belief. It is also inevitable that Tufan has many psychological, sociological, religious, historical and artistic reflections. The art branches that deal with these events, using different narrative tools, have become an instrument that reflects the minimal representation of society and the universe through their religious, moral and political messages. The devotion of man to his faith, to the supernatural, to the spiritual, to his imagination will always be. The mythology that provides social continuity is the most powerful field in which it expresses itself, although it seems to be the front representative of philosophy. In the world of literature and art, the storm has been used more as a concept.  There have been a lot of contemporary novels and films. It addresses the thought and behavior that man is superior to nature. The mythology of the Tufan has been used in art, very often, the artists have been fed from this source. In this study, the legend of the storm that originates in the art and is discussed in different branches of the art has been tried to be described with examples of importance in the art period and in different cultures.

Flood Descriptions and Reflections In Art
2020
Yazar:  
Özet:

Mitology is the narrative of extraordinary presence and event that take place in an unknown time and place. İt also reflects spiritual and its relations with the external worldSome great event have occured since human existence.  Heraklitus, Platon ve Aristotle in the past the greatest event of people suffered water and fire disaster have expressed. Water is sometimes regarded as the first stage of creation, sometimes as punishment for people. According to Aristotle, the artist is the one who tells what is possible and what is possible, that is, coincidence and possible. The myth of the Great Flood, which is related to water, one of the greatest and possible events, has been an extraordinary subject of mitology, religion and art. When the causes and consequences of the Great Flood are examined, it contains ordinary and social qualities. Altough the myths of The Great Flood contain specific narrative of regions, they are described as an event that affect the whole world rather than religion. While The Great Flood causes catastrophes challanges order and belief. İt is inevitable that The Great Flood, which has a cultural and religious quality, has many psycological, sociological, historical, religious and artistic reflection. The branches of art that deal with these event have turned into medium that reflects society, and the minimal represantation of the universe with its religious, moral and political message by using different means of expression. Man always will have faith supernatural, spiritual and imagination. Altough mitology, which provide social continuity, seems to be, the flood was mostly as a art. It has been the subject of many contemporary novels and films. It deals with the thought and superior behavior of human being superior to nature. Flood mythology has been used frequently in art, artists have been fed from this source. In this study, it is tried to explain the flood myth which is the source of art and which is the subject of different branches of art, is seen in different cultures and with examples that are important in terms of art.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 583
Atıf : 3.061
2023 Impact/Etki : 1.007
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi