Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Kitlesel Özelleştirme Ortamında Süreç Planlama Ve Çizelgeleme Entegrasyonu: Hibrit Bir Yaklaşım
2013
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kitlesel özelleştirme üretim ortamında kaynakları; değişen müşteri talepleri ve imalat koşullarına göre verimli kullanarak maliyet, zaman ve işgücünde tasarruf etmek, bugünün rekabetçi piyasa koşullarında firmalar için hayati öneme sahiptir. Süreç Planlama (SP) ve Çizelgeleme, kaynakların verimli kullanılmasını sağlayan temel bileşenler olup, bunların arasındaki izolasyon ve uzun zaman boşlukları üretim verimini etkileyen problemlerdendir. Bu verimlilik problemlerini çözmek için çalışmada, SP ve Çizelgelemeyi paralel bir şekilde yapabilecek ve üretimdeki dalgalanmalara hızlıca cevap verebilecek entegre bir sistem oluşturulması amaçlanmıştır. Mevcut entegrasyon modellerinde çözüm kümesi ve araştırma alanı genişledikçe hesaplama süresinin şiddetle arttığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden, bu çalışmada optimal sonucu kısa sürede bulabilmek için SP ile Çizelgeleme entegrasyonunda, Genetik Algoritma (GA) ve Yapay Sinir Ağları (YSA) birlikte kullanılarak, hibrit bir yaklaşım oluşturulmuştur. GA performansını ve çözüm arama verimini artırmak amacıyla kromozomlarda alternatif rotalar ile kümeleme çalışmaları yapılmıştır. Popülasyonların çeşitliliğini artırmak için etkin genetik temsiller ve işlemciler kullanılmıştır. Entegrasyon modülünde oluşturulan 3 farklı GA yapısı karşılaştırıldığında; kümeleme ve en iyi alternatif rotaları seçme yöntemleriyle oluşturulan algoritmaların daha iyi performans gösterdiği gözlenmiştir. Oluşturulan YSA ile, mevcut çizelgelerden elde edilen verilerle eğitilen sistem, değişen üretim koşullarında yeni çizelgeleri kısa sürede üretebilmiştir. Yeniden çizelgeleme modülündeki ağ yapılarının performans ölçütleri, entegrasyon modülündeki sezgisel çözümü doğrulamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.293
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi