Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Okul Yöneticilerinin Motivasyonel Dil Kullanımının Öğretmenlerin Örgütsel Destek Algıları ve İşle Bütünleşmeleri Üzerindeki Etkisi
2024
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerinin motivasyonel dil kullanımının öğretmenlerin örgütsel destek algıları ve işle bütünleşmeleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, Gaziantep'teki ilkokullardan oransız küme örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 394 öğretmenden oluşmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, çalışma değişkenleri arasında doğrudan pozitif ilişkiler ve motivasyonel dil ile işle bütünleşme arasında algılanan örgütsel desteğin kısmi aracılık rolü olduğunu göstermiştir. Okul yöneticileri tarafından kullanılan motivasyonel dil hem doğrudan hem de algılanan örgütsel destek aracılığıyla öğretmenlerin işle bütünleşmelerini anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Motivasyonel dil kullanımı öğretmenlerin işleri ile daha çok bütünleşmelerini sağlarken aynı zamanda örgütsel destek algılarının artmasıyla birlikte daha fazla işle bütünleşme davranışı sergilemektedirler. Bu nedenle, okul yöneticilerinin öğretmenlere destek sağlamak ve bağlılıklarını artırmak için motivasyonel bir dil kullanmaları teşvik edilmelidir. İleriki araştırmalarda, motivasyonel dil kullanımı ve örgütsel desteğin istenen düzeyde gerçekleşmediği okulların belirlenmesine odaklanılabilir. Bu sayede alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalarla, öğretmenlerin işle bütünleşmeleri artırılarak okul gelişimine aktif katılımları sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of School Administrators’ Use Of Motivational Language On Teachers’ Organizational Support Perceptions and Work Engagement
2024
Yazar:  
Özet:

This study examines the effect of school administrators’ motivational language use on teachers’ perceptions of organizational support and work engagement. The study sample included 394 teachers who were selected using a disproportionate cluster sampling method from primary schools in Gaziantep. The relationships between the variables were analyzed using structural equation modeling. The results indicated direct positive relations among the study variables and a partial mediating role of perceived organizational support between motivational language and work engagement. Motivational language used by school administrators significantly predicts teachers’ work engagement directly and through perceived organizational support. While the use of motivational language enables teachers to engage more with their work; at the same time, they display more work engagement behaviors with increased perceptions of organizational support. Therefore, school administrators should be encouraged to use motivational language to provide support and improve teacher engagement. Further research could focus on identifying schools where motivational language use and organizational support are not occurring at the desired levels. In this way, with the measures and activities to be taken, teachers’ engagement with their work can be increased, and their active participation in school development can be ensured.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 445
Atıf : 832
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi