Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 36
 İndirme 12
II. Meşrutiyet Yıllarında Selanik Vilayeti'nin İdari ve Mülki Yapısı
2017
Dergi:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde İkinci Meşrutiyet dönemi diğer tüm alanlarda olduğu gibi idari ve mülki alanlarda da yeni bir anlayış tarzının uygulandığı bir dönem olmuştur. Benimsenen bu yeni ilkelerin Selanik Vilayetine yansımaları görülmüştür. Bu çalışmada II. Meşrutiyet’in ilan edilmesi ile birlikte benimsenen yeni ilkeler çerçevesinde Selanik Vilayetinde idari ve mülki alanda yapılan değişiklikler, Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgeleri ve dönemin basını çerçevesinde incelenmeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Analiz sonucunda Selanik Vilayetinin idari yapısında meydana gelendikkat çekici değişikliğin üçüncü sınıf sancak statüsünde bulunan Taşoz Sancağının, birinci sınıf kaza haline dönüştürülerek Drama Sancağına bağlanması olduğu saptanmıştır. Ayrıca Siroz Sancağına bağlı kazalardaki nahiyelerde yeni düzenlemelere gidildiği gibi; gerek sancakların ve gerek kazaların bazılarının sınıf statüsünde değişliklere gidildiği de saptanmıştır. Mülki politikalar kapsamında değerlendirildiğinde ise, Selanik Vilayeti valilerinin, 1908’de Kanuni Esasi’nin tekrar yürürlüğe konması ile kabul edilen il idaresinde yetki genişliği ve görev ayrılığını ön gören, “valilerin düzeni korumak, bayındır işlerini yürütmek ve mahalli işleri etkinlikle yönetmek” konusunda verdiği gerekli yetki ve takdir hakkı doğrultusunda faaliyette bulundukları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 491
Atıf : 2.547
2023 Impact/Etki : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi