User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 45
 Downloands 8
1923-1950 Dönemi Türk Romanında Aşk Mekânı Olarak Üsküdar
2021
Journal:  
Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi
Author:  
Abstract:

İnsanoğlunun en ulvî duygularından olan aşk, sanatın temelini oluşturan unsurlardandır. Sanatın hemen her türünde sanatçılar tarafından ortaya konulan eserlerin ekseriyeti aşk konusu etrafında şekillenir. Aşk duygusu sanatçının ruhunu sararken onun dış dünyayı algılayışını da etkiler. Sanatçı, çevreyi bu duygunun etkisiyle algılayarak sanat eserine hislerini yansıtır. Aşk konusunun en çok işlendiği edebî türlerden biri romandır. Türk ve Dünya edebiyatında başyapıt kabul edilen aşk romanları farklı dillere çevrilerek yıllardır insanlar tarafından ilgiyle okunur. Aşk, insanın iç dünyasıyla ilgili olduğu gibi dış dünyası da aşkı besleyen ve tamamlayan önemli etkenlerdendir. Bundan dolayı aşk ile bağdaştırılan ve özdeşleştirilen mekânlar vardır. Boğaz’ı, Üsküdar ve Çamlıca’sı, Adalar’ı ve daha birçok tabiî güzelliği ve sunduğu manzarasıyla İstanbul, kimi romancılar tarafından aşk şehri kabul edilerek eserlere aşk mekânı olarak girmiştir. Aşk duygusunun işlendiği ve mekânın İstanbul olduğu birçok romanda Üsküdar, özellikle de Çamlıca, manzarası ve tabiî güzellikleri ile çiftlerin aşklarına şâhitlik eden, kişilerin aşklarını yaşadığı, sevdalarına güzellik katan aşk mekânı olarak eserleri zenginleştirir. Tanzimat sonrası gelişen Türk edebiyatında sanatçıların âleme baktıkları iki tepeden biri olan Çamlıca, bu neslin romanlarında önemli bir mekân olmasının yanında sanatçıların özelde Çamlıca genelde Üsküdar’a olan ilgisi günümüze kadar devam eder. İlk dönem romanlarında olduğu gibi Cumhuriyet dönemi romanlarında da Üsküdar’ın aşk mekânı olarak eserlere yansıdığı görülür. Bu makalede, 1923-1950 dönemi Türk romanında Üsküdar’ın aşk mekânı olarak nasıl işlendiği insan mekân birlikteliği bağlamında ele alınmaktadır.

Keywords:

1923-1950 as a place of love in the Turkish novel
2021
Author:  
Abstract:

Love is one of the most wicked feelings of mankind, one of the elements that make up the foundation of art. A lot of works presented by artists in almost all kinds of art are shaped around the subject of love. The feeling of love surrounds the artist’s spirit while it also affects his perception of the outside world. The artist perceives the environment with the influence of this feeling and reflects his feelings to the artwork. One of the most popular literary subjects of love is the novel. In Turkish and world literature, the love novels recognized as great works have been translated into different languages and read by people with interest for years. Love, as it relates to the inner world of man, the external world is one of the important factors that feed and complement love. There are places that are associated with love and identified. With Boğaz, Üsküdar and Çamlıca, Islands and many more of its natural beauty and landscape, Istanbul has been accepted by some romans as a city of love and has entered the works as a place of love. In many novels where the feeling of love is processed and where the place is Istanbul, Üsküdar, especially Chamlıca, enrichs the works as a place of love that testifies to the love of couples, where people live their love, adds beauty to their love. Chamlıca, one of the two hills in the Turkish literature that develops after Tanzimat, artists look at the world, as well as being an important place in the novel of this generation, the interest of artists in particular Chamlıca is usually to Üsküdar continues until today. As in the first period's novels, it is also seen in the Republic's period's novels that Üsküdar's place of love reflects the works. In this article, the Turkish novel of 1923-1950 discusses how Üsküdar was processed as a place of love in the context of human space unity.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 407
Cite : 355
Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi